Τα Διαμάντια που κρύβει η στάχτη της κρίσης - Free Sunday
Τα Διαμάντια που κρύβει η στάχτη της κρίσης
Ο λόγος για τις 33 ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στη φετινή απονομή των βραβείων επιχειρηματικής αριστείας «Diamonds of the Greek Economy 2018».

Τα Διαμάντια που κρύβει η στάχτη της κρίσης

Είδαν τις εργασίες τους να μεγαλώνουν, αξιολογήθηκαν με βάση σκληρούς οικονομικούς δείκτες και κριτήρια, μεταξύ των οποίων η κερδοφορία, η δανειακή επιβάρυνση, η ρευστότητα, η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια, αλλά και τα επενδυόμενα κεφάλαιά τους, την πολιτική τους στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στις δράσεις ΕΚΕ που πραγματοποιούν. Και διακρίθηκαν ως τα «Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο λόγος για τις 33 ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στη φετινή απονομή των βραβείων επιχειρηματικής αριστείας «Diamonds of the Greek Economy 2018», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΒ.

Σε μια συγκυρία που η χώρα βρίσκεται μπροστά στο ορόσημο του Αυγούστου, όταν και τυπικά θα έχουν ολοκληρωθεί τα μνημονιακά προγράμματα, μετά από οκτώ υφεσιακά χρόνια, τέτοιες εταιρείες διαμορφώνουν κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο εκφράστηκε από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και του επιχειρηματικού κόσμου.

Τις θυσίες του ελληνικού λαού και των επιχειρήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στις οποίες βγαίνει σήμερα η χώρα από τα μνημόνια, ανέδειξε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στην εκδήλωση. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε τη συμβολή της Κομισιόν, συγκεκριμένα στο πεδίο των επιχειρήσεων, με το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, στην αξιοποίηση του οποίου η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά. «Μέσα από την κρίση οι ελληνικές επιχειρήσεις έγιναν πιο ανταγωνιστικές και πιο εξωστρεφείς» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει στο μονοπάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Πυκνώνουν τα καλά νέα για την Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς κατά τον σύντομο χαιρετισμό του. «Κλείνει αμετάκλητα ο κύκλος των αξιολογήσεων και των μνημονίων, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, και ανοίγει ο δρόμος της υγιούς ανάπτυξης. Στην καρδιά της νέας αυτής ανάπτυξης βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας» σημείωσε ο υπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, τη δωρεάν παροχή 130.000 ψηφιακών υπογραφών στις επιχειρήσεις που υποβάλλουν ισολογισμούς ηλεκτρονικά κ.λπ.

Στο σχέδιο αντιμετώπισης του brain drain αλλά και στην ανάγκη ανάπτυξης μιας κουλτούρας αριστείας αναφέρθηκε ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Λόης Λαμπριανίδης.

Θετικό ορόσημο, αλλά όχι επαρκές, χαρακτήρισε την επίσημη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος. Ο κ. Μπίτσιος εκτίμησε ότι το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας είναι πολύ αυστηρό και τα υψηλά πλεονάσματα ενέχουν υφεσιακό κίνδυνο για τη χώρα μας. Δηλαδή θα εξυπηρετείται το χρέος, όμως με χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας και υψηλή ανεργία. Συνέπεια θα είναι να μην αυξάνεται η αποταμίευση, η ρευστότητα να είναι χαμηλότερη από αυτήν που θα απαιτείται, όπως μικρότερο θα είναι και το μέγεθος των επενδύσεων.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «Υποσχόμαστε στροφή στις καλές διεθνείς πρακτικές, στροφή στην Ευρώπη, στην κοινή λογική, στον ιδιωτικό τομέα και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Γι’ αυτό μιλάμε για σταθερό φορολογικό πλαίσιο και μείωση φορολογικών συντελεστών, επίλυση με κίνητρα και κυρώσεις στο θέμα των κόκκινων δανείων, απλούστευση αδειοδοτήσεων, δραστικές παρεμβάσεις σε δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, εκπαίδευση, για να περάσει η Ελλάδα σε μια επόμενη σελίδα κανονικότητας και προοπτικής».

Οι εταιρείες που βραβεύτηκαν είναι οι Pharmathen, Sarantis, Lelos Group, Eurocert, Intercomm Foods, GAP, Janssen, WIND, Σκλαβενίτης, ZANCOU Κουρουνιώτης, Cretan Mill, ΜΕΒΓΑΛ, SARMED, ACS Courier, Megaplast, ΔΕΗ, Αττική Οδός, ΔΕΣΦΑ και AFFIDEA, Intracom Defense, Elin Οil, Spanos BMW, Amvyx, Aenorasis, Plaisio, Νηρεύς, Barilla, Pet City, ΜΕΓΑ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Ιαπωνική, ΕΨΑ, Loux, DOW, Ελληνικά Κελλάρια Οίνου, Α. Μιχόπουλος, Κρίνος, Βαρβαγιάννης, SKAG, Αυγά Βλαχάκη, Eurimac, LeasePlan, Rolex Hellas, Celestial Cruises, Adidas Hellas, Αφοί Χριστοδούλου, Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, Αλεξίδη-Φυλακτίδη ΑΕ, MSD, BIC ΒΙΟΛΕΞ ΑΕ, Sanofi Aventis, ELVIAL AE, Αφοί Αδαμάκου, ΚΑΛΤΕΚ Medical, Ενδοσκοπική ΑΕ, Viotyr, HouseMarket SA (Fourlis), NEF NEF, Nuntius και SynEmporio.

Τι δείχνει η έρευνα της New Times για τις εταιρείες στο διάστημα 2010-2016 – Οι επιχειρήσεις που δεν άγγιξε η κρίση

Η κρίση και η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν σε καταστροφή σημαντικών παραγωγικών δυνάμεων, κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και έκρηξη της ανεργίας. Την ίδια στιγμή όμως ένας ισχυρός επιχειρηματικός πυρήνας παρέμεινε άθικτος και μέσα στην κρίση κατόρθωσε να αναπτυχθεί και να ενισχύσει τη θέση του στην οικονομική ζωή της χώρας. Ο πυρήνας αυτός απλώνει τα δίχτυα του σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα –βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες–, κατορθώνοντας όχι απλώς να συντηρεί τις δυνάμεις του αλλά και να αυξάνει την κερδοφορία του ανοίγοντας νέες αγορές.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η New Times σε ένα δείγμα 3.123 μεγάλων επιχειρήσεων με συγκρίσιμα στοιχεία το 2010 και την τελευταία δημοσιευμένη χρήση του 2016.

Ας επιχειρήσουμε όμως να στρέψουμε τους προβολείς σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις και κλάδους που βγήκαν κερδισμένοι την περίοδο της κρίσης, ειδικά συγκρίνοντας τα έτη 2010 και 2016. Προτού, ωστόσο, προχωρήσουμε στην παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνας, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε αυτήν αποτυπώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών που παρουσίασαν βελτίωση της κερδοφορίας τους τις δύο αυτές χρονιές. Πρακτικά, λοιπόν, απουσιάζουν επιχειρήσεις οι οποίες κατά την τελευταία χρήση τους είχαν μειωμένη κερδοφορία ή ζημιές.

Στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού βρέθηκαν: α) σημαντικά βιομηχανικά συγκροτήματα της χώρας με εξωστρεφή προσανατολισμό, β) θυγατρικές πολυεθνικών οίκων με εμπορική δραστηριότητα στη χώρα και γ) μεμονωμένες ελληνικές αλυσίδες λιανεμπορίου.

Αν επίσης επιχειρούσε κανείς μια σύγκριση των διαθέσιμων στοιχείων της έρευνας, θα οδηγούνταν στο συμπέρασμα ότι από τις περίπου 3.123 επιχειρήσεις του δείγματος οι 2.080 (περίπου 67%) είναι κερδοφόρες και το 33% ζημιογόνες.

Σύμφωνα με την έρευνα της New Times, στους κερδισμένους βρέθηκαν οι δύο διυλιστικές εταιρείες καυσίμων της χώρας, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Μότορ Όιλ, οι οποίες όχι μόνο κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις στον κατάλογο της κερδοφορίας αλλά αύξησαν και τα κέρδη τους κατά 88% και 210% αντίστοιχα. Τα δύο πετρελαϊκά συγκροτήματα της χώρας από 374,3 εκατ. ευρώ κέρδη το 2010 εμφάνισαν συνολικά κέρδη 859 εκατ. ευρώ το 2016!

Βιομηχανικά συγκροτήματα, όπως αυτά της ΕΛΒΑΛ, των Σωληνουργείων Κορίνθου (και τα δύο μέλη του Ομίλου Βιοχάλκο), καθώς και του Μυτιληναίου, σημείωσαν σημαντική αύξηση κερδοφορίας. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στην έντονη εξωστρέφειά τους και στο γεγονός ότι δραστηριοποιούνται με επιτυχία στις ξένες αγορές. Αποκαλυπτικό της εξωστρέφειας αυτών των ομίλων είναι το παρακάτω γεγονός: το 92% των πωλήσεων της ενιαίας πλέον εταιρείας ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας και μόνο το 8% αντιπροσωπεύει την εσωτερική αγορά.

Παράλληλα, ορισμένες εταιρείες με δημόσιο χαρακτήρα ή με δημόσια συμμετοχή εμφανίζουν επίσης θεαματική αύξηση κερδών. Μεταξύ αυτών ο ΟΤΕ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΠ Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (μέχρι πρόσφατα), η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής, ο ΔΕΔΗΕ και άλλες αύξησαν αισθητά την κερδοφορία τους το 2016 σε σχέση με το 2010.

Αντίστοιχα, ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η Pharmathen, η DEMO και η ΕΛΠΕΝ, εμφάνισαν αυξημένα κέρδη τα έτη 2010-2016, κυρίως εξαιτίας της τεράστιας εξαγωγικής τους προσπάθειας. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επένδυσαν τα χρόνια της κρίσης σημαντικά κεφάλαια στον παραγωγικό εκσυγχρονισμό τους, γεγονός που τους επέτρεψε να ανοίξουν νέες αγορές και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή ξένου fund στην επιχείρηση Pharmathen. Η βασική πηγή αύξησης της κερδοφορίας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών ήταν οι ξένες αγορές.

Μεταξύ των βιομηχανιών τροφίμων και ποτών που επέδειξαν αξιοσημείωτες επιδόσεις ήταν και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ, η Σελόντα, η βιομηχανία γάλακτος Κρι-Κρι, η εταιρεία πουλερικών Νιτσιάκος, η εταιρεία ζυμαρικών Eurimac, οι ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέας, η Παλίρροια Σουλιώτης, η Δωδώνη, η Γιώτης Α.Ε., η ΙΟΝ Α.Ε. Βιομηχανία Κακάο και Σοκολάτας, η εταιρεία Μύλοι Παπαφίλη, η Αρτοποιία Τσατσαρωνάκη «Μάννα», η βιομηχανία «Μπάρμπα Στάθης» και η ΑΛΦΑ Κουκουτάρης.

Τέλος, στο λιανεμπόριο, τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ –μία θυγατρική πολυεθνικού οίκου και τρεις ελληνικές– συνέχισαν την ανοδική πορεία κερδών μέσα στην κρίση. Πρόκειται για τον Α-Β Βασιλόπουλο, τον Σκλαβενίτη, τον Μασούτη και την εταιρεία Πέντε. Αποκαλυπτικό της πορείας των τριών λιανεμπορικών επιχειρήσεων είναι το γεγονός ότι τα συνολικά κέρδη τους από 105 εκατ. ευρώ το 2010 αυξήθηκαν σε 220 εκατ. ευρώ το 2016. Και αυτό σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο πόλεμος των προσφορών στα ράφια άφησε θύματα πίσω του και η κατανάλωση σημείωσε πτώση.

Από τις άλλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις χρυσοτόκες όρνιθες αποδείχθηκαν οι επιχειρήσεις Jumbo (με κέρδη, από 102, 117 εκατ. ευρώ), Dixons (Κωτσόβολος), που από ζημιά 1,7 εκατ. ευρώ πέρασε σε κέρδη 9,7 εκατ. ευρώ, Intersport Athletics και Praktiker, χωρίς να γνωρίζουμε την πορεία των Lidl που έχουν σπάσει τα μεγέθη τους σε μικρές Ο.Ε.