Επιμένουν ελληνικά και κερδίζουν στα σημεία - Free Sunday
Επιμένουν ελληνικά και κερδίζουν στα σημεία
Βασική στόχευση αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη και προώθηση του σύγχρονου παραγωγικού και επιχειρηματικού πολιτισμού της Ελλάδας.

Επιμένουν ελληνικά και κερδίζουν στα σημεία

Με στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στη βάση της με έμφαση στην παραγωγή, αλλά και πυξίδα τον οικονομικό πατριωτισμό, η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Έχοντας ξεκινήσει με μόλις 16 επιχειρήσεις, σήμερα η πρωτοβουλία μετρά 44 μέλη, μεταξύ των οποίων ορισμένες από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις εκπροσωπούν ποικίλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, από τα τρόφιμα και ποτά έως τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Όπως δε σημειώνει στην FS ο κ. Άγις Πιστιόλας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, σύντομα τα μέλη θα ξεπεράσουν τα 50, καθώς προχωρούν οι πιστοποιήσεις κι άλλων εταιρειών, ενώ ήδη το σήμα της πρωτοβουλίας βρίσκεται σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια προϊόντα.

«Έχουμε ενώσει δυνάμεις με αρκετές από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις της χώρας για να κάνουμε τη φωνή μας πιο δυνατή και να στηρίξουμε, μέσα από ουσιαστικές δράσεις, την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη δημιουργία ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό προϊόν στη συνείδηση του καταναλωτή εντός και εκτός συνόρων, αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» συμπληρώνει ο ίδιος.

Άλλωστε, βασική στόχευση αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη και προώθηση του σύγχρονου παραγωγικού και επιχειρηματικού πολιτισμού της Ελλάδας, από εταιρείες που στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα και να παλέψουν με μοναδική επιλογή να νικήσουν το στοίχημα της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και η δουλειά που καλούνται να κάνουν είναι να εκπαιδεύσουν τον κόσμο στο τι σημαίνει ελληνικό προϊόν αλλά και να γείρουν την πλάστιγγα της κατανάλωσης υπέρ αυτών. Και αυτό όταν το 60% της κατανάλωσης στα τρόφιμα είναι εισαγόμενο και τα ελληνικά προϊόντα δεν ξεπερνούν το 20%, ενώ σε πολλούς επιμέρους κλάδους η εγχώρια παραγωγή κατέχει ελάχιστο ποσοστό του συνολικού τζίρου πωλήσεων, τη στιγμή που το συντριπτικό ποσοστό πηγαίνει σε δύο ή τρεις πολυεθνικούς παίκτες.

Για παράδειγμα, στα αναψυκτικά δύο πολυεθνικές μοιράζονται το 80% των συνολικών πωλήσεων, στην μπίρα οι πωλήσεις των δύο πολυεθνικών μαζί µε τις εισαγόμενες μπίρες αντιστοιχούν σχεδόν στο 90% των συνολικών πωλήσεων, στις μαργαρίνες δύο διεθνείς εταιρείες κατέχουν το 98%, στο τσάι δύο εταιρείες κατέχουν το 94%, στο γάλα εβαπορέ τρεις εταιρείες κατέχουν το 93%. Επιπλέον, στα ξυριστικά είδη δύο εταιρείες κατέχουν το 92% και στον ελληνικό καφέ δύο πολυεθνικές κατέχουν το 83% της συνολικής αγοράς.

Εξάγεται, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή προστιθέμενη αξία των προϊόντων και οι δράσεις της πρωτοβουλίας στοχεύουν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία των προϊόντων που δημιουργούνται, παράγονται και ανήκουν σε αυτές, ως πηγές εθνικού πλούτου, αγαθά σύγχρονου πολιτισμού και πρεσβευτές της σημερινής παραγωγικής Ελλάδας ανά την υφήλιο.

Η αξιοπιστία της πιστοποίησης της αυθεντικής ελληνικότητας των επιχειρήσεων σφραγίζεται από τη EUROCERT, έναν σημαντικό, αμιγώς ελληνικό φορέα πιστοποίησης.

Στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ συμμετέχουν οι Agrino, ΕΨΑ, Λουξ, Νιτσιάκος, Ζαγόρι, Καλαμάτα Παπαδημητρίου, ΜΕΓΑ, ΗΛΙΟΣ, ΝΗΣΟΣ, ΑΓΑΝ, Βίκος, Φλώρινας Δινάκη, Brava, EZA, Ευβοϊκή Ζύμη, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, SKAG, KΥΚΝΟΣ, Hellas Frost, Petrou Nuts, ΠΑΚΟ, Captain’s, Βιολάντα, Κτήμα Γεροβασιλείου, Endless-Ευρωχαρτική, The Writing Fields, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, Aβγά Βλαχάκη, Χαρτέλ, Galenica, Camper-Gaz, Μανδρέκας, Cretan Mill, Χρυσά Αυγά, Απ. Παπαδόπουλος - Meat Company, Αφοί Χαΐτογλου, Tottis Pack, Regina, Draculi Coffee, Αποστακτήρια Καλλικούνη, Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Sativa, Αμπελώνες Ναβαρίνο, Κτήμα Βιβλία Χώρα.

Στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ συμμετέχουν αποκλειστικά εταιρείες που έχουν παραγωγική ή μεταποιητική δραστηριότητα και διατηρούν το τρίπτυχο έδρα-παραγωγή-ιδιοκτησία στην Ελλάδα, συνεισφέροντας έτσι στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μιας εταιρείας στην ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ είναι να εφαρμόζει πλήρως την ελληνική εργατική νομοθεσία, να διαθέτει άδεια λειτουργίας, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς το ελληνικό Δημόσιο και να υλοποιεί ολοκληρωμένες πολιτικές υγείας και ασφάλειας, καθώς και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Με κοινή παρουσία σε μεγάλες εκθέσεις, συνέδρια και κανάλια επικοινωνίας, η ένωση ενισχύει την προβολή των ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενθαρρύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και διευκολύνει την κοινή αντιμετώπιση προκλήσεων και την αναζήτηση ευκαιριών.

Άλλωστε, με την περαιτέρω εδραίωση των προϊόντων στην ελληνική αγορά και την όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από τους καταναλωτές ανοίγει ο δρόμος και για σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Πιστιόλας σημειώνει ότι η επιτυχία στις διεθνείς αγορές είναι συνιστώσα πολλών πραγμάτων και τονίζει ότι από μόνη της η ελληνικότητα δεν είναι αρκετή: «Το προϊόν πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες του καταναλωτή και να εξέχει στην κατηγορία του για λόγους ποιότητας, καινοτομίας, σωστής παρουσίας και συσκευασίας, ενώ η σχέση ποιότητας και τιμής είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας προτίμησης».