O ESM «ψάχνεται» για το χρέος - Free Sunday
O ESM «ψάχνεται» για το χρέος

O ESM «ψάχνεται» για το χρέος

Η διερεύνηση γίνεται σε καθαρά τεχνικό επίπεδο ξεκαθαρίζει ο Μηχανισμός, καθώς οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο. Τονίζει δε ότι για τη λήψη της όποιας απόφασης για ελάφρυνση του χρέους απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Τον περυσινό Αύγουστο ο ESM είχε πει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εξετάσουν, αν χρειαστεί, πιθανά επιπλέον μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. 

Ωστόσο, ο Μηχανισμός είχε δηλώσει πως αυτό θα συμβεί μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ενώ είχε αποκλείσει «κούρεμα» επί του ονομαστικού χρέους.

«Βάσει της δέσμευσης αυτής, ο ESM έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανές επιλογές σε καθαρά τεχνική βάση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μηχανισμός.

«Οι επιλογές αυτές δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η όποια πιθανή απόφαση για περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να ληφθεί μόνο με ομόφωνη ψήφο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης».

Ο ESM δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις πιθανές επιλογές.