Ντράγκι: Εκτός QE τα ελληνικά ομόλογα - Free Sunday
Ντράγκι: Εκτός QE τα ελληνικά ομόλογα

Ντράγκι: Εκτός QE τα ελληνικά ομόλογα

Tην αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι με αφορμή τη δοκιμασία που υφίσταται από τη φονική πυρκαγιά. 

 Ταυτοχρόνως ο επικεφαλής της ΕΚΤ επέμεινε στη θέση του για τη μη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο θα παύσει η κατ΄εξαίρεση αποδοχή τους (waiver). «Αφότου το πρόγραμμα λήξει, εκπνέει και η εξαίρεση», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας στη Φρανκφούρτη. Η εξαίρεση θα είχε διατηρηθεί εάν η κυβέρνηση είχε επιλέξει την λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Δεν έκανε καμία αναφορά στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα διενεργήσει ανεξάρτητα η ΕΚΤ. Η ποσοτική χαλάρωση είναι προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του 2018, ενώ ο όγκος των μηνιαίων αγορών θα μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Οκτώβριο, έναντι 30 δισεκ. ευρώ που είναι σήμερα. O ίδιος πάντως καλωσόρισε «την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή». 

 Αναφορικά με την πολιτική της ΕΚΤ ο  Ντράγκι επανέλαβε ότι τα υφιστάμενα επιτόκια θα διτηρηθούν τουλάχιστον μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι. Για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανέφερε ότι το όριο που είχε τεθεί για αγορές έως 30 δισ. ευρώ το μήνα, θα διατηρηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ στη συνέχεια και έως το τέλος του έτους, οπότε και θα τερματιστεί το πρόγραμμα, το όριο θα περιοριστεί στα 15 δισ. ευρώ το μήνα. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε θετικό βήμα την καταρχήν συμφωνία που ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη μείωση των εμπορικών φραγμών.

808x546 cmsv2 7b3886f8 65c3 5599 ab96 c0d892ce2c0f 3236234

Συμφωνία Τραμπ-Γιούνκερ για μηδέν δασμούς

Στην αναστολή του εμπορικού πολέμου με την ΕΕ, τον οποίο ο ίδιος είχε κηρύξει, προχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά την συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να θεσπίσουν ομάδα εργασίας που θα διαμορφώσει κοινή εμπορική ατζέντα, θα μειώσει την γραφειοκρατία στις εμπορικές συναλλαγές και θα προχωρήσει από κοινού σε διαδικασία αναμόρφωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα από όλα, να συνεργαστούμε προς την κατευθυνση των μηδέν δασμών, μηδενικών μη δασμολογικών φραγμών και μηδενικών επιδοτήσεων για μη βιομηχανικά προϊόντα», είπει στην αρχή των κοινών δηλώσεων ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ήρθα με την πρόθεση σήμερα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και το πετύχαμε. Όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις και αν η μία από τις πλευρές δεν τις σταματήσει, δεν θα προχωρήσουμε σε επιπλέον δασμούς και επαναξιολογούμε τους υπάρχοντες στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Αυτή ήταν μια καλή και εποικοδομητική συνάντηση. Σε ευχαριστώ Ντόναλντ», ανέφερε ο Γιούνκερ.

Ο Τραμπ ανέφερε στο τέλος των δηλώσεων: «Αυτή ήταν μια μεγάλη μέρα για το ελεύθερο και το δίκαιο εμπόριο. Πολύ μεγάλη μέρα για την ακρίβεια. Σας ευχαριστούμε όλους...».

Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις να μην αυξήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και φορτηγών από την ΕΕ, αλλα και να καταργήσουν τους πρόσφατους δασμούς που επέβαλαν στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Από την πλευρά της, η ΕΕ παγώνει τα αντίμετρα και φέρεται να δεσμεύθηκε για αύξηση των εισαγωγών σόγιας αλλά και την προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.