Νέα ορόσημα θέτει το Eurogroup - Free Sunday
Νέα ορόσημα θέτει το Eurogroup

Νέα ορόσημα θέτει το Eurogroup

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι επιθυμεί συμφωνία για το χρέος στις 24 Μαΐου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σήμερα όπως διευκρίνισε δεν αναμένει οριστικά συμπεράσματα. «Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις, εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το θέμα του χρέους θα συζητηθεί αργότερα.

Αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα διευκρίνισε ότι «το λέει και η λέξη θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που βγούμε εκτός προγραμματισμού», «βάσει των προβλέψεων είμαστε σε θετικό δρόμο» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις θέσεις του ΔΝΤ τόνισε ότι «η διαφορά είναι πως η αξιολόγηση των προτάσεων από το Ταμείο είναι πιο συντηρητικές σε σχέση με αυτές των ευρωπαίων και γι' αυτό φτιάξαμε τη λίστα των προληπτικών μέτρων».

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του Euroworking Group, την προπαρασκευαστική για το Eurogroup, ουσιαστικά έκλεισε το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ.

Όσον αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Αμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία).

Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνει ότι στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο και τώρα οι εταίροι πρέπει να εξετάσουν τον προληπτικό μηχανισμό και το χρέος, ενώ επισημαίνει ότι και η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Για επίτευξη στόχων από την πλευρά της Ελλάδας μίλησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.