Ρέγκλινγκ: Να αγοράσει ο ESM το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ - Free Sunday
Ρέγκλινγκ: Να αγοράσει ο ESM το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Ρέγκλινγκ: Να αγοράσει ο ESM το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προτείνει να εξαγοράσει ο ESM μέρος του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται λίγες μέρες πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου όπου έκτος από το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, στο ίδιο έγγραφο ο επικεφαλής του ESM προτείνει και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε αυτή η εξαγορά (Buy-out) να υλοποιηθεί.

Από τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών που προέβλεπε το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ , έχουν απομείνει 15 δισ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα με την πρόταση Ρέγκλινγκ, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο ESM ώστε να εξαγοράσει παλιά δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελούσε σημαντικά την Ελλάδα η οποία σήμερα για παλαιά δάνεια στο ΔΝΤ πληρώνει τόκους με 3.5% επιτόκιο, ενώ στον ESM θα πληρώνει λιγότερους τόκους καθώς το επιτόκιο του ESM είναι κάτω του 1%.

Αν η πρόταση του Ρέγκλινγκ γίνει δεκτή, η μεταφορά του χρέους της Ελλάδας, από το ΔΝΤ προς τον ESM θα περιόριζε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο συνολικό χρέος της Ελλάδας και θα επιβάρυνε επιπλέον τους Ευρωπαίους εταίρους.