Η ΕΚΤ επαναξετάζει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων - Free Sunday
Η ΕΚΤ επαναξετάζει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων

Η ΕΚΤ επαναξετάζει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων

Η ΕΚΤ θα συζητήσει την επαναφορά της κατ’ εξαίρεση αποδοχής (waiver) των ελληνικών ομολόγων στην συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 2 Ιουνίου στη Βιέννη. 

H επαναφορά του waiver συνδέεται άμεσα με το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Εάν η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα για την χρηματοδότηση τους.

Αυτό σημαίνει ρευστότητα σε χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τον μηχανισμό ELA ο οποίος σε σύγκριση με την ΕΚΤ κοστίζει 1.5% ακριβότερα.

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών τον Μάρτιο ήταν 66.2 δισ. ευρώ ενώ τον περασμένο Ιούνιο του 2015 είχε φτάσει τα 86.8 δισ. ευρώ.

Φεβρουάριος 2015 – Ιούνιος 2016

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε άρει το waiver στις 11 Φεβρουαρίου 2015, λίγους μήνες πριν το ναυάγιο της περίφημης διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη η οποία έφερε τα capital controls και οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο.

Μετά το καλοκαίρι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE)

Οι ίδιες πηγές της ΕΚΤ αναφέρουν όσον αφορά τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, αυτό ενδέχεται να συμβεί μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ.