WSJ: Οι πιέσεις των Γερμανών και η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ - Free Sunday
WSJ: Οι πιέσεις των Γερμανών και η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ

WSJ: Οι πιέσεις των Γερμανών και η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ

Η Γερμανία πιέζει το ΔΝΤ να δεχτεί τις υποθετικές διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό χρέος θα διευθετηθεί στο μέλλον «εάν χρειαστεί» και όχι τώρα και οριστικά όπως επιθυμεί το Ταμείο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, το Βερολίνο πιστεύει πως το ΔΝΤ θα πρέπει να δεχτεί ότι του προτείνεται ακόμα και αν τα στελέχη του δεν είναι απολύτως ικανοποιημένα με τον μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα, και θα επιθυμούσαν να είναι πιο συγκεκριμένος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ελέγχεται από τη Γερμανία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κανείς εκ των οποίων δεν θέλει μια νέα ελληνική κρίση.

Η πραγματικότητα αυτή αδυνατίζει τις απειλές του Ταμείου ότι θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εάν δεν είναι ικανοποιημένο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Όσον αφορά το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, η εφημερίδα αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ενώ μέχρι πρόσφατα δήλωνε δημόσια πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση χρέους, τώρα έχει ήδη επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με το πώς τα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα μπορούν να αναδιαρθρωθούν στο μέλλον.

Η επερχόμενη συμφωνία, όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν να επιτευχθεί στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να περιλαμβάνει μια υπόσχεση από τη Γερμανία και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης ότι θα κρατήσουν το χρέος της Ελλάδας κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, αναφέρει το δημοσίευμα τονίζοντας πως η υπόσχεσή αυτή θα εμπεριέχει την χαλάρωση των όρων των ελληνικών δανείων «εάν αυτό είναι αναγκαίο».

Όσον αφορά την χρονική στιγμή που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές κοντά στον κ. Σόιμπλε και στην κ. Μέρκελ, αναφέρει πως θα προτιμούσαν να αποφύγουν οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που θα τους ανάγκαζε να έχουν μια πολύ δύσκολη συζήτηση στη Γερμανική Βουλή, πριν από τις επόμενες γερμανικές εκλογές του 2017.