Αρχίζει η κατασκευή του αγωγού από Τουρκία προς Ιταλία - Free Sunday
Αρχίζει η κατασκευή του αγωγού από Τουρκία προς Ιταλία

Αρχίζει η κατασκευή του αγωγού από Τουρκία προς Ιταλία

Τα εγκαίνια της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) θα κάνει σήμερα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ειδική τελετή που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη. Θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 δισ.

Θα διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής σε απόσταση 550 χιλιομέτρων και στη συνέχεια από την Αλβανία συνεχίζει με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. προς την Ιταλία.

Η συνολική επένδυση είναι 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό κύκλο εργασιών στον οποίο θα εμπλακούν πάνω απο 1500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

«Πρόκειται ακόμη για εγχείρημα μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, αφού καθιστά τη χώρα μας γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας», αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η ΝΔ σημειώνει ότι πρόκειται για "ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε η ΝΔ. Σήμερα ο κ.Τσίπρας υποκλίνεται  και τρέχει λαχανιασμένος να εγκαινιάσει ένα έργο που ο ίδιος συνειδητά χτυπούσε και συστηματικά υπονόμευε". 

Στο πλαίσιο της τελετής, θα διεξαχθεί εκδήλωση του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ στην οποία θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο (Αλβανία και Ιταλία), των λοιπών κρατών του Νοτίου Διαδρόμου και της Βουλγαρίας.

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει στην τελετή ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, M. Sefcovic, ο οποίος νωρίτερα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Πάνο Σκουρλέτη καθώς και με Υπουργούς χωρών που εμπλέκονται στην κατασκευή του Αγωγού ΤΑΡ.

Σε δήλωση του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, δήλωσε ότι "η κατασκευή του αγωγού ΤΑΠ είναι ένα καίριο βήμα ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να ενισχυθεί η ανάπτυξη" ενώ παράλληλα εξέφρασε την "ευχή να ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες επενδύσεων".

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Οικονομίας, Γ.Σταθάκης υπολογίζει ότι κατά την κατασκευαστική φάση που θα διαρκέσει τρία χρόνια θα δημιουργηθούν 8.000 νέες θέσεις εργασίας 

Στην τελετή θα παραστούν και ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωρακης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, έκαναν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ κοντά στο ξενοδοχείο όπου γίνονται τα εγκαίνια.