Για ανάγκη βιώσιμης συμφωνίας μιλά το γερμανικό ΥπΟικ - Free Sunday
Για ανάγκη βιώσιμης συμφωνίας μιλά το γερμανικό ΥπΟικ

Για ανάγκη βιώσιμης συμφωνίας μιλά το γερμανικό ΥπΟικ

Την ανάγκη συμφωνίας ενός συνολικού, βιώσιμου πακέτου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στον απόηχο των προτάσεων του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

«Οι πληροφορίες περί πρότασης για περίοδο χάριτος ως το 2040, δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ. «Ισχύουν αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup, στις 9 Μαΐου» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, υπάρχουν δύο «δέσμες» θεμάτων, «οι οποίες πρέπει πάντα να διαχωρίζονται». «Από τη μία, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά, η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους» επισήμανε.

«Το θέμα είναι να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα, ώστε να εκπληρωθεί η δήλωση του Eurogroup» σημείωσε στη συνέχεια και κατέληξε:

«Αυτός είναι ο στόχος αυτής της συνεδρίασης και στόχος μετά είναι να μπορέσει να αποδεσμευτεί μια ανάλογη δανειακή δόση. Αλλά βεβαίως, πρέπει να βλέπουμε το συνολικό πλαίσιο, καθώς όλα αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα».

Πάντως, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, οι προτάσεις του ΔΝΤ προσκρούουν κυρίως στην αντίδραση της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη.

Ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι. «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί» αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

Ανεξάρτητα πάντως από την αντιπαράθεση για το χρέος «οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαίου».