Καμπανάκι Επιτροπής για το έλλειμμα έξι χωρών - Free Sunday
Καμπανάκι Επιτροπής για το έλλειμμα έξι χωρών

Καμπανάκι Επιτροπής για το έλλειμμα έξι χωρών

Όσον αφορά την Ελλάδα, διατηρείται σε καθεστώς εποπτείας λόγω του εν εξελίξει προγράμματος στήριξης. Εκτός εποπτείας η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, καθώς το έλλειμμά τους, κατά τη διάρκεια του 2015, υποχώρησε κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά την Ισπανία και την Πορτογαλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις κάλεσε να περιορίσουν τα «υπερβολικά δημοσιονομικά» τους ελλείμματα, κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017. Σχετικά με τις Ιταλία, Βέλγιο και Φινλανδία, η Επιτροπή διαπίστωσε συμμόρφωση.

Ειδικά για την Ισπανία, η χώρα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση εντός Ε.Ε., λόγω και της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 5,1% του ΑΕΠ το 2015 έναντι στόχου 4,2%, ένα «μη αμελητέο ποσό», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι η Ισπανία δεν θα επιτύχει ούτε φέτος τον στόχο της. Πηγή που επικαλέστηκε το Bloomberg προέβλεψε ότι η Επιτροπή θα αναβάλει την απόφαση, ώστε να αποφύγει ανάμειξη στις εκλογές, όπως και έγινε.

Η Ε.Ε. έχει ήδη χαλαρώσει τρεις φορές από το 2009 τους στόχους για την Ισπανία. Αντί να προσπαθήσει να πείσει την Επιτροπή για τη δέσμευσή του στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποσχέθηκε ότι θα μειώσει ξανά τους φόρους, εάν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, μετά την αδυναμία επίτευξης των στόχων τους για το έλλειμμα ή το χρέος, αλλά σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις έως τώρα. 

Μετά την ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων το 2011 και το 2013, ως αντίδραση στην κρίση χρέους, η Επιτροπή έχει μεγαλύτερη εξουσία να πιέζει για επιβολή κυρώσεων σε χώρες - μέλη, περιλαμβανομένης της επιβολής προστίμων σε χώρες που συστηματικά παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους για το έλλειμμα κατά 0,2% του ΑΕΠ και της αποστολής επιθεωρητών (τύπου τρόικας) για να ελέγχουν αναλυτικά τους αξιωματούχους των χωρών αυτών.