Επιχειρηματίας στην Ελλάδα, πρωθυπουργός στην Αυστρία - Free Sunday
Επιχειρηματίας στην Ελλάδα, πρωθυπουργός στην Αυστρία

Επιχειρηματίας στην Ελλάδα, πρωθυπουργός στην Αυστρία

Ένα απρόοπτο εμπόδιο ενδέχεται να φέρει στον δρόμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup η αυστριακή πολιτική κρίση και η παραίτηση του καγκελαρίου Φάιμαν, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον επίσης σοσιαλδημοκράτη, Κρίστιαν Κέρν.
Μέχρι να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ηγεσία του κόμματος, για την οποία ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ο κ.Κέρν ασκούσε από το 2010 τα καθήκοντα του επικεφαλής της κρατικής αυστριακής εταιρείας σιδηροδρόμων (OBB), μιας μεγάλης και από τις πιο πετυχημένες αυστριακές εταιρείες και ένας εξαιρετικά μεγάλος εργοδότης, καθώς απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους, ενώ μέσω της θυγατρικής της Rail Cargo Austria Group δραστηριοποιείται με μεταφορικό έργο σε 18 χώρες στην Ευρώπη και υπερηφανεύεται ότι είναι ο πρωταθλητής στην κερδοφορία στις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές μεταφορές.
Η OBB θεωρήθηκε ως ένας πιθανός αγοραστής για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το θέμα ετέθη στον κ.Κέρν το καλοκαίρι του 2015. Σε μία συνέντευξή του στο αυστριακό οικονομικό περιοδικό Trend εξέφρασε την άποψη ότι η τιμή που ζητά το ελληνικό δημόσιο για την εταιρεία είναι υπερβολική.
«Γνωρίζω πολύ καλά τους ελληνικούς σιδηρόδρομους και εξεπλάγην από τα ποσά που επιδιώκονται από την ιδιωτικοποίηση. Σε περίπτωση που εξετάσουμε σοβαρά την περίπτωση ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τότε αποκλείω κατηγορηματικά την καταβολή αντιτίμου», είπε τότε ο κ.Κέρν. 
Όπως προκύπτει, όμως, από τις διευκρινίσεις που έδωσε στο γερμανικό Spiegel Online ο κ.Κέρν θεωρεί εκ των προτέρων αποτυχημένο το πρόγραμμα  των ιδιωτικοποιήσεων που προωθείται στην Ελλάδα, γεγονός που αποδίδει στη στάση, τόσο του ΔΝΤ, όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Αυτό που κάνουν ΔΝΤ και Κομισιόν δεν έχει σχέση με τα πραγματικά στοιχεία, αλλά πρόκειται για ευσεβείς πόθους. Όπως και σε άλλες χώρες οι ειδικοί του ΔΝΤ σημειώνουν στα έγγραφά τους φανταστικά ποσά και βάση αυτών προχωρούν την ιδιωτικοποίηση ενός τομέα».
Στην ίδια συνέντευξη του ο κ.Κέρν εκφράζει την πεποίθηση ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έπρεπε να μείνει στον έλεγχο του κράτους.

Τα αυστριακά τρένα στην Ελλάδα

Ίσως γιατί στο μεταξύ η ΟΒΒ είχε αλλάξει στρατηγική και προτιμούσε αντί να αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να την κερδίσει στον ανταγωνισμό, ή να την εξωθήσει να καλύπτει μεταφορές μόνο σε μικρές αποστάσεις, που ο ίδιος χαρακτηρίζει ασύμφορες. 
Από τον Δεκέμβριο του 2014 συμμετείχε μέσω μιας 100% θυγατρικής της, της Rail Cargo Logistics Austria GmBh στη δημιουργία της εταιρείας Rail Cargo Logistics Goldair AE. Ήταν η πρώτη μη κρατική εταιρεία στην Ελλάδα στον χώρο των σιδηροδρομικών μεταφορών, που είχε απελευθερωθεί από το 2010, με την RCL να έχει το 49% και τον εταίρο της, την Goldair Cargo, μία ελληνική εταιρεία με τζίρο 48 εκ. το 2014, να έχει το 51%.
Ο σχεδιασμός της νέας εταιρείας ήταν να ολοκληρώσει το 2016 τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να μπει στη μεταφορική αγορά στις αρχές του 2017.  
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν η ΟΒΒ θεωρεί τη διετία της προετοιμασίας επαρκή χρόνο ή δυσφορεί με την ελληνική γραφειοκρατία, το θέμα όμως είναι ότι γνωρίζει καλά τις επιπτώσεις από το κλείσιμο της γραμμής στην Ειδομένη, το οποίο αποτελεί παράπλευρη απώλεια του κλεισίματος των συνόρων, στο οποίο πρωτοστάτησε η Αυστρία, αλλά είχε θετικό αντίκτυπο μόνο στην εκστρατεία του υποψηφίου της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ, που ανέβασε τα ποσοστά του κόμματος του από το 20 στο 36% και την Κυριακή απειλεί να εκλεγεί.
Στελέχη της σιδηροδρομικής αγοράς έλεγαν ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν επιπτώσεις, καθώς οι δύο ανταγωνιστές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το μεταφορικό έργο, οι αυστριακοί και η εταιρεία που ετοιμάζουν εφοπλιστές σε συνεργασία με την COSCO δεν έχουν ακόμη μεταφορικό έργο.  
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κέρν, κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του στην ΟΒΒ, χαρακτηρίστηκε «πανούργος» σε ό,τι αφορά στη διαχείρισή του, αλλά συγχρόνως κατάφερε να έχει πολύ καλές σχέσεις με τα συνδικάτα, τα οποία αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δεξαμενές για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.