Η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ και ο «πρόθυμος» Σόιμπλε - Free Sunday
Η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ και ο «πρόθυμος» Σόιμπλε

Η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ και ο «πρόθυμος» Σόιμπλε

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναβάλει την πληρωμή κεφαλαίου και τόκων σε όλα τα ευρωπαϊκά της δάνεια μέχρι το 2040, αναφέρει η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους που εκπόνισε το Διεθνες Νομισατικό Ταμείο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Ταμείο επιθυμεί όλα τα δάνεια δόθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 και μετά, να μετατεθούν για το 2040 και η ωρίμανση τους να επεκταθεί έως το 2080, αναφέρει η έκθεση.

Συγκεκριμένα η έκθεση προτείνει η επεκταθεί η περίοδος χάριτος κατά 6 χρόνια για τα δάνεια του ESM, κατά 17 χρόνια για τα δάνεια του EFSF και κατά 20 χρόνια για τα διακρατικά δάνεια.

Η έκθεση επίσης προτείνει σταθερό επιτόκιο 1,5% (το ανώτερο) μέχρι το 2045 για τα δάνεια του ESM .

Το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 293,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 χωρίς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ελάφρυνσης του, σύμφωνα με την προβολή του σεναρίου βάσης που περιέχεται στην έκθεση.

Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους απο το ΔΝΤ έρχεται λίγες μέρες μετά το αποκαλυπτικό έγγραφο της εφημερίδας Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πρόθυμος να συμφωνήσει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά μόνο μετά τις επόμενες εκλογές στη Γερμανία.