Πρώτο βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης - Free Sunday
Πρώτο βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Πρώτο βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων, το EWG αναμένεται να διαπιστώσει, και τυπικά πλέον, την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο EWG το «σχέδιο» της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report), ωστόσο η τελική μορφή της έκθεσης αυτής θα κατατεθεί μετά το Eurogroup.

Βάσει όλων των παραπάνω, το αυριανό Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 με 11 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

Πάντως, το Βερολίνο φρόντισε και σήμερα να χαμηλώσει τις προσδοκίες σχετικά με τα αποτελέσματα του αυριανού Eurogroup. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν, τόνισε ότι η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει.

«Αύριο συνεδριάζει το Eurogroup, σήμερα το EuroWorking Group. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Μπορώ και να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι αισιόδοξος πως υπήρξε πρόοδος. Δεν θα ήθελα τώρα, μια μέρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση επί της οποίας εργάζονται όλοι, να κάνω αξιολογήσεις, αλλά οι δηλώσεις του Σαββατοκύριακου στέκουν από μόνες τους» δήλωσε η κ. Τίσενχάουζεν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ τώρα κάποια αλλαγή. Οδεύουμε προς μια σημαντική συνάντηση αύριο, σήμερα ακόμη γίνεται σημαντική προεργασία των υφυπουργών. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει».

Όσον αφορά δε το πώς ο κ. Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος, ενώ το ΔΝΤ επιμένει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπός του ζήτησε υπομονή μέχρι το αυριανό Eurogroup, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Ιαπωνία.

«Δεν μπορώ εδώ να προκαταλάβω την αυριανή συνάντηση του Eurogroup. Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά αυτό που είπα σε ό,τι αφορά τη θέση μας για πιθανή ελάφρυνση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ και τη δήλωση του υπουργού το Σαββατοκύριακο. Όλοι μας τώρα πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει αύριο» δήλωσε.