Eurogroup: Συμφωνία για εκταμίευση σε «δόσεις» και ελάφρυνση χρέους σε «φάσεις» - Free Sunday
Eurogroup: Συμφωνία για εκταμίευση σε «δόσεις» και ελάφρυνση χρέους σε «φάσεις»

Eurogroup: Συμφωνία για εκταμίευση σε «δόσεις» και ελάφρυνση χρέους σε «φάσεις»

Μετά από 11 ώρες ολοκληρώθηκε το Eurogroup με συμφωνία για την αξιολόγηση και το χρέος. Η Ελλάδα θα λάβει 10,3 δισ. ευρώ σε δυο δόσεις. Η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα καταβληθεί τον Ιούνιο. Το υπόλοιπο ποσό των 2,8 δισ. ευρώ θα δοθεί στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι εφόσον υλοποιηθούν από την κυβέρνηση κάποια από τα προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας, η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η απελευθέρωση της αγοράς των «κόκκινων» δανείων και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς έδειξε ευελιξία όπως τόνισε ο Πόλ Τόμσεν αν και «Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες".

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ η ελάφρυνση του θα γίνει σε τρείς φάσεις με βραχυπρόθεσμα μέτρα, μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος δηλαδή το 2018 και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Τέλος όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα μετά το 2018, το ζήτημα θα εξεταστεί το 2018 και η απόφαση θα ληφθεί τότε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup στα αγγλικά εδώ