ESM: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η εκταμίευση της δόσης - Free Sunday
ESM: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η εκταμίευση της δόσης

ESM: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η εκταμίευση της δόσης

Ένα σαφές μήνυμα προς την Αθήνα συμπεριλαμβάνει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναφορικά με την απόφαση της συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δόση των 10,3 δισ, θα καταβληθεί με πολλαπλές εκταμιεύσεις, εκ των οποίων η πρώτη των 7,5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, εφόσον ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτουμένων και αφού εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών που έχουν σχετική πρόβλεψη, αναφέρει το σημείωμα με ερωτήσεις και απαντήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο ESM. 


Μετά το καλοκαίρι θα γίνουν διαδοχικές εκταμιεύσεις οι οποίες θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, αναφέρει ο ESM ενώ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σημειώνει πως σύμφωνα με την απόφαση του  Eurogroup της 9ης Μαΐου αυτό θα γίνει με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018 το σημείωμα αναφέρει:

  • Εξομάλυνση του προφίλ των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF η οποία μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των δόσεων μέχρι και 32,5 έτη.
  • Χρησιμοποίηση της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης του EFSF και του ESM για τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων.

Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία είναι πιθανό να υιοθετηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM το 2018 το σημείωμα αναφέρει: 
  • Χρήση των 19,4 δις. ευρώ που έχουν απομείνει αναξιοποίητα από τα 25 δίς. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
  • Πληρωμή των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης εκτός από 1,8 δις. ευρώ τα οποία θα διακρατήσει ο ESM.
  • Πιο σημαντικά μέτρα ανασχεδιασμού των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα.


Βασικό στοιχείο των μακροπρόθεσμων μέτρων αποτελεί ο μηχανισμός λήψης μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο «κόφτης» χρέους κατά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 για να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να αναδιατάξει τα δάνεια του EFSF και να μεταθέσει τις πληρωμές των τόκων.

Το σημείωμα αναφέρεται σε ένα νέο μέτρο που χρησιμοποιεί το Eurogroup για να εξετάζει την βιωσιμότητα του χρέους και το οποίο αποκαλείται συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες.

Αν υλοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προβλέπονται οι συνολικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αναμένεται να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μεσοπρόθεσμα και 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια σημειώνει ο ESM.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ESM