Ντράγκι: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά το waiver - Free Sunday
Ντράγκι: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά το waiver

Ντράγκι: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά το waiver

Ο Μάριο Ντράγκι παραχώρησε συνέντευξη τύπου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Βιέννη.

Για την επαναφορά της κατ' εξαίρεση επιλογής (waiver) των ελληνικών ομολογων ανέφερε: «Για το waiver, είχαμε μια συζήτηση αλλά δεν αποφασίσαμε.

»Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες και που οδήγησε στην συμφωνία του Eurogroup στις 24 Μαίου.

»Η συμφωνία βασίστηκε στην θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς πάνω στο πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε από τις Ελληνικές αρχές.


»Το πακέτο μέτρων θέτει τη βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM» ανέφερε ο κ. Ντράγκι και συνέχισε 

«Το Eurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να επιβεβαιώσουν την υλοποίηση των προαπαιτούμενων (prior actions) του συμπληρωματικού MOU. Αυτό είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται με την Ελληνική κυβέρνηση. 


»Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε την σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες που οδήγησε στην συμφωνία του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

»Μόλις τα προαπαιτούμενα εφαρμοστούν το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει μια απόφαση που θα οδηγήσει στην επαναφορά του waiver» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ανάπτυξη - Πληθωρισμός - QE

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 1,6% το 2016 και 1,7% το 2017 και το 2018. 

Για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ αναμένει ότι θα είναι 0,2% το 2016, 1,3% το 2017 και 1,6% το 2018.

Για πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι θα συνεχιστεί μέχρι το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα εάν αυτό χρειαστεί.