Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες με τα «εκκρεμή προαπαιτούμενα» - Free Sunday
Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες με τα «εκκρεμή προαπαιτούμενα»

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες με τα «εκκρεμή προαπαιτούμενα»

Οι τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων το ΕΚΑΣ, τον ΑΔΜΗΕ, τον «κόφτη» και τα ειδικά μισθολόγια, τα «κόκκινα δάνεια» με εγγύηση του δημοσίου, τα δάνεια της πρώτης κατοικίας.

Μετά και από την ψήφιση και των νέων ρυθμίσεων, η κυβέρνηση αναμένει τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group) για να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Με τις τροπολογίες ρυθμίζονται τα παρακάτω θέματα:

Παγώνει το «πάγωμα» μισθών εφόσον... βρεθούν ισοδύναμα και αποφασίζεται οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ απο το 2020 και αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξειδικευθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου εφέτος τα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης και τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017.

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου εφέτος. Παράλληλα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδίδεται κάθε Δεκέμβριο, θα αναπροσαρμόζονται τα ποσά για τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τα ποσά του επιδόματος μέχρι την 1/1/2020 που το ΕΚΑΣ καταργείται.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς και όχι να προσαρμόσει η ίδια τον "κόφτη δαπανών" στις περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, εφόσον αυτή οφείλεται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους, με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ. 

Αυξάνεται, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).