Ελπίδες για QE και για την Ελλάδα - Free Sunday
Ελπίδες για QE και για την Ελλάδα

Ελπίδες για QE και για την Ελλάδα

Μία τέτοια εξέλιξη, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα προλειάνει το έδαφος για την άρση των capital controls και για τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

«Το QE θα μπορούσε να έρθει μόλις πληρωθεί το χρέος που λήγει τον Ιούλιο», σημείωσε, αναφερόμενος στις πληρωμές της Ελλάδας στις 20 Ιουλίου για ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. «Είμαι πεπεισμένος ότι το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ – και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις για το χρέος - «μπορούμε να πούμε ότι το Grexit θα φύγει οριστικά από το τραπέζι» και τότε θα υπάρξει μεγάλη ροή επενδυτών προς την Ελλάδα, συνέχισε, στο ίδιο αισιόδοξο πνεύμα.

«Εφόσον έχεις το QE, και ανάλογα με την άποψη που έχεις για την κατάσταση του χρέους, μπορείς να βγάλεις το Grexit από το τραπέζι. Μετά θα έχεις έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών η αύξηση της εμπιστοσύνης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών (του δημοσίου σε ιδιώτες) και η ένταξη στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσουν τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας. 

«Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν την υφεσιακή επίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα capital controls ο υπουργός σημείωσε ότι καθώς θα αποκαθίσταται η ρευστότητα, η κυβέρνηση σκοπεύει να χαλαρώσει τα capital controls. 

«Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ήδη έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος πως μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρχει ουσιαστική αλλαγή» επισήμανε ο υπουργός.