Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό - Free Sunday
Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό

Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό

Μιλώντας σε αποφοίτους του Stanford στην Αθήνα ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στα θέματα που εμποδίζουν την περαιτέρω πρόοδο για τη διασφάλιση της αρχιτεκτονικής ενός χρηματοοικονομικού συστήματος κατάλληλου ώστε να διασφαλίζει την σταθερότητα όπως «η πιθανότητα ενός Brexit και οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των χωρών μελών αναφορικά με την τραπεζική ένωση, καθώς και η αργή πρόοδος στην δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων».

«Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.Το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστό, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) παραμένουν σε ισχύ και η αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια» προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Για το θέμα της τραπεζικής ένωσης ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «ένα σημαντικό μάθημα της κρίσης στην ευρωζώνη είναι πως η πραγματοποίηση της τραπεζικής ένωσης είναι ένα ζωτικής σημασίας προαπαιτούμενο για να κάνει τη νομισματική ένωση βιώσιμη, σημειώνοντας ωστόσο πως οι αιτίες της ελληνικής κρίσης δεν μπορούν να εντοπιστούν στο τραπεζικό σύστημα»

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιφέρει μια σειρά από οφέλη για το τραπεζικό σύστημα. Η επαναφορά του waiver θα έχει ως συνέπεια την μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες ενώ αργότερα μέσα στο 2016 τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

«Η οικονομική σταθερότητα είναι προαπαιτούμενο για την βιώσιμη ανάπτυξη. Η αποτυχία στη διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την μακροχρόνια σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κλειδί για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι υψηλότερες επενδύσεις, ωστόσο ένα σημαντικό κενό επένδυσης παραμένει.» τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.