Τσακαλώτος: Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις και το αφορολόγητο - Free Sunday
Τσακαλώτος: Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις και το αφορολόγητο

Τσακαλώτος: Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις και το αφορολόγητο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σήμερα τη Βουλή τόνισε ότι δεν ευχήθηκε ποτέ να πεθάνουν οι συνταξιούχοι άνω των 70 επισημαίνοντας όμως ότι μίλησε για αναλογιστική μελέτη επιμένοντας στην ουσία των όσων έχει πει τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Αναφερόμενος στον σάλο που έχει δημιουργηθεί τόνισε ότι: «Περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλούν ούτε για θνητότητα, ούτε για διάρκεια ζωής. Εσείς έχετε μάλλον άλλον τρόπο να μιλάτε γι αυτά. Είναι πολύ βαρύ να κατηγορούν κάποιοι έναν υπουργό ή έναν πρωθυπουργό ότι εύχονται να έχουν πεθάνει άνθρωποι. Το ξέρετε πως δεν έχω πει, ούτε ευχηθεί αυτό. Δεν είναι σωστό για το δημόσιο διάλογο να κατηγορεί έναν υπουργό ότι θέλει να πεθάνουν άνθρωποι, δεν είπα αυτό. Δεν έχουμε τελειώσει την διαπραγμάτευση, δεν βοηθά αυτή η συζήτηση σε τίποτα».

Στην συνέχεια τόνισε ότι όχι μόνο υπάρχει χώρος για να μην περικοπούν οι συντάξεις αλλά για πρώτη φορά έθεσε και το θέμα του αφορολόγητου: «Τώρα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις, για να μην μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά και για να εφαρμόσουμε μεγάλο μέρος των αντίμετρων. Το 2017 όταν ψηφιζόταν τα μέτρα-αντίμετρα της περιόδου 2019-2020, η αντιπολίτευση έλεγε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, αλλά και ότι όλα τα μέτρα (μείωση συντάξεων και αφορολογήτου) θα γίνουν το 2019. Τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα αλλά και μία αμφισημία που θα δούμε που θα καταλήξει».

Για την πρωτοφανή εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων, νοσοκομείων και μνημείων στο υπερταμείο μίλησε για περιπτώσεις που θα διορθωθούν αρνούμενος ότι έχουν παραχωρηθεί: «Δεν έχουμε μεταβιβάσει τίποτε. Αυτή ήταν μια πρώτη λίστα και αν υπάρχει νομική αμφισημία θα το δούμε. Είδατε όμως εσείς πουθενά καμία μεταβίβαση; Προφανώς δεν θα μεταβιβαστούν ούτε μνημεία, ούτε νοσοκομεία, ούτε παιδότοποι, ούτε πλατείες. Όλα αυτά ήταν προσπάθεια να δημιουργήσετε κάποιες εντυπώσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε και στο ΚΙΝΑΛ: «Προσπαθώ να δω ένα νήμα που σας ενώνει με την σοσιαλδημοκρατία και δεν το βρίσκω. Βλέπω ένα κόμμα που δεν θέτει ζητήματα και αυτά τα κόμματα ξέρετε είναι πολύ αναλώσιμα γιατί δεν μπαίνουν στην ευρωπαϊκή ιστορία. Να ξέρετε πως ο κ. Σταμάτης από τη ΝΔ τρώει 3-4 τέτοια κόμματα κάθε μέρα στο πρωινό του».