Moody’s: Γιατί δεν αναβαθμίσαμε την ελληνική οικονομία - Free Sunday
Moody’s: Γιατί δεν αναβαθμίσαμε την ελληνική οικονομία

Moody’s: Γιατί δεν αναβαθμίσαμε την ελληνική οικονομία

Τους λόγους που δεν προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ανέλυσε ο οίκος Moody’s σε έκθεσή του.

Όπως αναφέρει στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, στα αγκάθια συγκαταλέγεται η ανάγκη για πολύ περιοριστικής δημοσιονομική θέση που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμα για να μειωθεί το εξαιρετικά υψηλό χρέος και η πρόκληση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο θεσμικό και διακυβέρνησης. Το τραπεζικό σύστημα «παραμένει αδύναμο, με πολύ υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια» παρατηρεί ακόμα η Moody's.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ESM, ύψους 15 δισ. ευρώ, θα αυξήσει το συνολικό μαξιλάρι ρευστότητας στα 24 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ) και θα βοηθήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου. Το μαξιλάρι αυτό θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για περίπου δύο χρόνια, σημειώνει η Moody’s.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου επισημαίνουν ακόμα πως τα στοιχεία για το πραγματικό ΑΕΠεπιβεβαιώνουν τη θετική αναπτυξιακή δυναμική, με την ανάπτυξη να κινείται στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8%.

Η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, ήταν το κυριότερο θετικό στοιχείο σύμφωνα με τη Moody’s. Θετική ήταν η συνεισφορά στην ανάπτυξη και των εξαγωγών, ενώ οι επενδύσεις παρέμειναν σχετικά αδύναμες.

Η Moody’s προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2018, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα το 2019 (2,2%), σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση στην ευρωζώνη όπου η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί.

Εκτιμά ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 3,6% για το τρέχον έτος και το 3,3% για το 2019, με το χρέος να διαμορφώνεται το 2018 στο 188% του ΑΕΠ και να υποχωρεί στο 177,7% του ΑΕΠ το 2019.

Οι θετικές προοπτικές για το ελληνικό ΑΕΠ υπερισχύουν των καθοδικών ρίσκων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, καθώς οι προγραμματισμένες μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην εμπιστοσύνη και στις δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν, η αγορά εργασίας συνεχίζει να καταγράφει σταθερή βελτίωση, στηρίζοντας την ιδιωτική κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά μελλοντικές αξιολογήσεις, ο οίκος υπογραμμίζει ότι μία αναβάθμιση θα μπορούσε να έρθει αν οι ελληνικές αρχές συνέχιζαν τις προσπάθειες των προηγούμενων των στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Μία ξεκάθαρη ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, όπως και ενδεχόμενη ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στην αναβάθμιση όπως και ενδεχόμενη ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα.

Για την ώρα δεν είναι ορατή πιθανότητα υποβάθμισης, δεδομένης και της θετικής προοπτικής που δίνει η τελευταία αξιολόγηση. Πάντως η Moody's, προειδοποιεί πως «αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της ή να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση». Ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους συμπεριλαμβάνονται επίσης στους παράγοντες κινδύνου καθώς θα έθετε υπό κίνδυνο την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ευρωζώνης.

Ως «μέτριο» και όχι υψηλό αξιολογεί ο οίκος το πολιτικό ρίσκο και εκτιμά ότι εκλογές θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι του 2019. «Η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να νομοθετήσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και χωρίς να έχουν πυροδοτηθεί μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις όπως συνέβη στα δύο προηγούμενα μνημόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι έρευνες γνώμης δείχνουν συνεπή και υψηλή στήριξη στα κόμματα που είναι υπέρ της συμμετοχής στην Ευρωζώνη» προσθέτει.