Χουλιαράκης: Στο 1,5% - 2% τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 - Free Sunday
Χουλιαράκης: Στο 1,5% - 2% τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018

Χουλιαράκης: Στο 1,5% - 2% τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018

«Αλλά πρέπει να επανεξετάσουμε το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά τη λήξη του προγράμματος, μετά το 2018. Προτιμούμε ένα σημαντικά χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα μετά το 2018 στο ύψος του 1,5% με 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα» σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης.

«Ωστόσο πρέπει να εξετάσουμε το επίπεδο των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, μετά τη λήξη του προγράμματος μέχρι το 2030. Αν είναι χαμηλότεροι οι στόχοι μετά το 2018 στο 1,5 έως 2% μεσοπρόθεσμα.»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «η ευαρέσκεια αποτελεί αρνητικό ρίσκο» για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

«Αν θα μπορούσα να εντοπίσω έναν κίνδυνο αυτό θα ήταν η συγκατάβαση ή ο εφησυχασμός Η ανάπτυξη θα έρθει από το 3ο τρίμηνο του 2017, όμως η ανάκαμψη για να διατηρηθεί και για να είναι στα επίπεδα που εμείς θέλουμε καθώς κλείνουμε το χάσμα, μέχρι το 2021 θα γίνει αν μπορούμε να προσελκύσουμε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση, ένα νέο αφήγημα για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο φιλικό, επιχειρηματικό περιβάλλον σε σχέση με αυτό που έχουμε μέχρι στιγμής».

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, πρέπει να αφορούν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ανακατάταξη των μεταρρυθμίσεων- με μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά προϊόντων και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης-, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

«Απάντηση» στον κ. Χουλιαράκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έδωσε, από το βήμα του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στους θεσμούς, Νικόλα Τζιαμαρόλι. Όπως είπε ο κ. Τζιαμαρόλι, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό, «έχετε αναλάβει δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018», προσθέτοντας ότι «βεβαίως μπορείτε να διαπραγματευτείτε αλλά προς το παρόν η δέσμευσή σας είναι αυτή»