Bloomberg: Η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία bad bank για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών - Free Sunday
Bloomberg: Η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία bad bank για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών

Bloomberg: Η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία bad bank για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών

Στην δημιουργία μιας «Bad Bank» για τα κόκκινα δάνεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωμα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg ώστε να ανακοπεί ένα νέο κύμα μαζικών πωλήσεων τραπεζικών μετοχών παρόμοιο με το χθεσινό. Σύμφωνα με το Bloomberg μία από τις σκέψεις είναι η δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για τα κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες πρώην μνημονιακές χώρες με τραπεζικές αδυναμίες. 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, επικαλούμενο τρεις καλά πληροφορημένες πηγές, το σχέδιο, του οποίου οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, η χώρα θα δημιουργήσει ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού. Στη βάση αυτού οι τράπεζες θα μπορούν να "ξεφορτώνονται" ορισμένα από τα κόκκινα δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βελτιώνοντας έτσι τους ισολογισμούς τους. 

Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα φέρουν κρατική εγγύηση, και θα τα πωλούν σε επενδυτές, όπως ανέφεραν οι πηγές υπό καθεστώς ανωνυμίας. Οι συναλλαγές ομολόγων αυτές θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της αγοράς των κόκκινων δανείων.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποιό διαθέτει μερίδια και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, βρίσκεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά ζητήματα κρατικής ενίσχυσης, όπως και με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι τράπεζες, οι οποίες "πέρασαν" τα stress tests της ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, βρίσκονται υπό διογκούμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε επισφαλή δάνεια, με ταχύτατο ρυθμό.

Μία εκ των πηγών ανέφερε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να μειώσει το βάρος των κόκκινων δανείων έως και 15 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου ανέρχονταν στα 88,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Αν και η δημιουργία μίας λεγόμενης «bad bank» έχει εξεταστεί και απορριφθεί από τους πιστωτές στο παρελθόν, παρόμοια ρυθμίσεις έχουν γίνει στην Ιταλίατην Ισπανία και την Κύπρο. Για να μην υπάρχουν ανησυχίες για κρατική ενίσχυση στην περίπτωση της Ελλάδας, το σχέδιο προβλέπει τη χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» ρευστότητας (capital buffer) και ιδιώτες επενδυτές. 

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε την Τετάρτη γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το ΤΧΣ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και πως προωθεί «συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων».

Σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι τράπεζες ανακάμπτουν δυναμικά, καλύπτοντας το χθεσινό χαμένο έδαφος.