Καμπανάκι Fitch για «επίφοβες» χώρες από τις συνέπειες του Brexit - Free Sunday
Καμπανάκι Fitch για «επίφοβες» χώρες από τις συνέπειες του Brexit

Καμπανάκι Fitch για «επίφοβες» χώρες από τις συνέπειες του Brexit

Σύμφωνα με τη Fitch, τουλάχιστον έξι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης κινδυνεύουν να υποστούν άμεσες σοβαρές οικονομικές συνέπειες από το Brexit, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι πλέον εκτεθειμένες χώρες της Ευρωζώνης στις συνέπειες της απόφασης των Βρετανών για αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι προς το παρόν η Μάλτα, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Κύπρος, καθώς, όλες μαζί αντιστοιχούν στο 8% του συνόλου των βρετανικών εισαγωγών, χωρίς να αποκλείεται στο εγγύς μέλλον «η μπάλα να πάρει» κι άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Fitch κάνει μάλλον απαισιόδοξες προβλέψεις και για το μέλλον της Ε.Ε., εκτιμώντας ότι τα εναπομείναντα μέλη της Ένωσης αναμένεται να κυριαρχηθούν από «τον πυρήνα της Ευρωζώνης- πιο φτωχά, πιο προστατευτικά, λιγότερο φιλελεύθερα στο χώρο της οικονομίας».

Ο οίκος κάνει αναφορά και στο κίνδυνο του «φαινομένου του ντόμινο» για την Ε.Ε., αν η Βρετανία κατορθώσει να αναπτυχθεί εκτός της Ένωσης, ενθαρρύνοντας κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, αλλά και αυξάνοντας το πολιτικό ρίσκο εντός της Ένωσης, καθώς ενδέχεται να ενισχυθούν οι ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές και να αποφεύγονται οι αντιδημοφιλείς, αλλά απαραίτητες μακροπρόθεσμα πολιτικές.