Οι ρευστοποιήσεις πέρασαν τον Ατλαντικό κι έφεραν «διόρθωση» στη Wall Street - Free Sunday
Οι ρευστοποιήσεις πέρασαν τον Ατλαντικό κι έφεραν «διόρθωση» στη Wall Street

Οι ρευστοποιήσεις πέρασαν τον Ατλαντικό κι έφεραν «διόρθωση» στη Wall Street

«Διόρθωση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι το κύμα ρευστοποιήσεων το οποίο καταγράφεται στο χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ, το οποίο χθες έκλεισε με μεγάλη πτώση και ο δείκτης S&P 500 κατέγραψει την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 9 μηνών.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 3,15%, έχασε 831,83 μονάδες, κι έκλεισε στις 25.598,74 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 4,08% κι έχασε 315,97 μονάδες κλείνοντας στις 7.422,05 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 3,29% στις 2.785,68 μονάδες.

Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για πτώση που αναμενόταν εδώ και καιρό, ωστόσο παράλληλα επιτέθηκε στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της, λέγοντας ότι δείχνει πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί».

«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ' αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω (...) ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί», επέμεινε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ σπανίως αναφέρονται στις αποφάσεις της Fed δημοσίως τις τελευταίες δεκαετίες αλλά ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα διστάσει να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του

Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις ανησυχίες για το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες πως η Fed μπορεί να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.

Η Fed έχει ως στόχο να διατηρεί τον πληθωρισμό και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα.