«Πιάνοντας κότσο» τον Κότσο - Free Sunday
«Πιάνοντας κότσο» τον Κότσο
Κότσο Ανγκιούσεφ και Μ.Παναγιωτακης υπογράφουν τη συμφωνία εξαγοράς της EDS

«Πιάνοντας κότσο» τον Κότσο

Μείζον πολιτικό θέμα έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα και στα Σκόπια από την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι η ΔΕΗ κατέθεσε σε προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ το αντίτιμο των 4,8 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας EDS, η οποία του ανήκει.

Ουσιαστικά όλες οι αιτιάσεις ένθεν κακείθεν των συνόρων υπαινίχθηκαν πολιτικό χρήμα και συνέδεσαν την εξαγορά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπογράφηκε μόλις δύο μήνες μετά τη συμφωνία για την εξαγορά.

Στην Αθήνα το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ενώ η ΝΔ ζήτησε την έκθεση αξιολόγησης της εταιρείας με βάση την οποία έγινε η αποτίμησή της.

Στα Σκόπια η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του κ. Ανγκιούσεφ, ο οποίος όμως απολαμβάνει την απόλυτη κάλυψη του πρωθυπουργού Ζάεφ και απειλεί με μηνύσεις όσους ασχολούνται με το θέμα.

Το μείζον όμως πολιτικό ζήτημα για την ύπαρξη πολιτικού χρήματος στη διαδικασία της εξαγοράς είναι γιατί να χρειαστεί πολιτικό χρήμα από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ σε μια υπόθεση στην οποία αυτός ο οποίος πιεζόταν και ήταν ο επισπεύδων για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η πλευρά των Σκοπίων.

Η ανύπαρκτη ΔΕΗ της Αλβανίας

Το θέμα έγινε πολιτικά πιο περίπλοκο διότι την εισήγηση για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ έκανε, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία.

Πρόκειται για την εταιρεία PPC, αρχικά που αντιστοιχούν στη μετάφραση της ΔΕΗ στα αγγλικά, Public Power Corporation, η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια.

Όπως έγραφε η «Αυγή» στις 21 Σεπτεμβρίου 2016, «η εταιρεία, στην οποία η ΔΕΗ θα κατέχει το 100% των μετοχών, θα έχει έδρα στα Τίρανα, ενώ το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 150.000 ευρώ. Η PPC Albania σε πρώτη φάση θα ασχοληθεί με την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, με προοπτική τη δραστηριοποίησή της και σε παραγωγή-διανομή».

Δύο χρόνια αργότερα, όσο και να γίνει αναζήτηση για τις δραστηριότητες της εταιρείας, δεν υπάρχει καμία αναφορά. Μάλιστα, η εταιρεία όχι μόνο δεν αναφέρεται να έχει κάποια δραστηριότητα στη γειτονική χώρα αλλά δεν έχει καν ιστότοπο, ο οποίος εμφανίζεται να είναι υπό κατασκευή.

Επίσης, δεν προκύπτει να έχει δημοσιευτεί οπουδήποτε το διοικητικό συμβούλιό της, ούτε υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση από τη ΔΕΗ. Το μόνο πρόσωπο που προκύπτει να συνδέεται με την PPC Albania είναι ο κ. Γιώργος Λάντζας, στο προφίλ του οποίου στο LinkedIn υπάρχει και η παραπομπή στην PPC.

Μάλιστα, σε ομιλία του, που υπάρχει διαθέσιμη στο διαδίκτυο, με θέμα «Η ΔΕΗ και η ενεργειακή φτώχεια στα Δυτικά Βαλκάνια, η περίπτωση της PPC Albania», το όνομά του παραπέμπει στη θυγατρική της ΔΕΗ, χωρίς όμως καμία ιδιότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, αυτή η εταιρεία, η οποία δεν εμφανίζεται να έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Αλβανία, όπου η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει απελευθερωθεί, τον Σεπτέμβριο του 2017 έκανε την εισήγηση για την εξαγορά της EDS.

Η ζημιογόνος EDS των Σκοπίων

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Σταθάκη, η EDS, αρχικά τα οποία σημαίνουν «Energy Delivery Solutions», «είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημίες συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄ εξάμηνο του 2018 είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ».

Πρακτικά, δηλαδή, η ΔΕΗ αγόρασε έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια εταιρεία η οποία έχει κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ, άρα θα της αποδώσει την επένδυση σε 4 χρόνια.

Όμως η αντιπολίτευση στα Σκόπια αναρωτήθηκε γιατί η ΔΕΗ, που αντιμετώπιζε ζημίες μεγαλύτερες από την τιμή αγοράς της EDS, να αγοράσει μια επίσης ζημιογόνο εταιρεία που βρίσκεται υπό πτώχευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, τα οικονομικά αποτελέσματα της EDS για το 2017 δείχνουν μια εταιρεία με τζίρο 88,5 εκατ. ευρώ, ζημίες 5,4 εκατ. ευρώ και αυξανόμενες συνολικές υποχρεώσεις, από 10,9 εκατ. ευρώ το 2015, στα 18,7 εκατ. ευρώ το 2017.

Το 2016 εμφάνιζε αποθεματικό κεφαλαίου στα 4,4 εκατ. ευρώ, αλλά το 2017 παρουσίασε αρνητικό αποθεματικό κεφαλαίου 914.253 ευρώ.

Την ίδια χρονιά, το 2017, ο τζίρος της αντιπροσώπευε το 11,2% της αγοράς ηλεκτρισμού των Σκοπίων, αλλά οι ζημίες της ισοδυναμούσαν με το 39% του κλάδου.

Κοινώς, δηλαδή, όταν τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ της Αλβανίας έκανε την εισήγηση για την εξαγορά της EDS, τα αποτελέσματά της ήταν αρνητικά και όταν, τον Φεβρουάριο του 2018, το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε την εξαγορά, τα μεγέθη δεν είχαν προλάβει να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο.

Πάντως, στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι «το τίμημα των 4,8 εκατ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων», τις οποίες δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα, αλλά, αν είναι έτσι όπως τα λέει, περίπου τους ξεγέλασε και αγόρασε φτηνά.

 

Ο πλούσιος Κότσο

O Κότσο Ανγκιούσεφ, 49 ετών σήμερα, είναι από τα λίγα πρόσωπα παγκοσμίως που συγκεντρώνουν τις ιδιότητες του ακαδημαϊκού, του επιχειρηματία και του πολιτικού, καθώς είναι:

  • • καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος» στα Σκόπια, όπου ως φοιτητής είχε θεωρηθεί ένας από τους καλύτερους της γενιάς του,
  • • αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπεύθυνος για τον οικονομικό τομέα,
  • • ιδρυτής του Ομίλου Fero Invest, ο οποίος αποτελείται από εταιρείες που κυρίως ασχολούνται με τη μηχανική και την ενέργεια.

Ανάμεσα στο 2000 και το 2002 είχε διατελέσει βοηθός γενικός διευθυντής στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού, ενώ την επόμενη χρονιά ίδρυσε και έγινε διευθύνων σύμβουλος της Fero Invest LLG Group. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η EDS, η οποία εξακολουθεί να εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, όπου τα τελευταία δελτία Τύπου είναι από το 2013.

Ο καθηγητής Ανγκιούσεφ διετέλεσε αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου από το 2004 έως την υπουργοποίησή του, ενώ από το 2013 έως την υπουργοποίησή του ήταν πρόεδρος της Ένωσης Ενέργειας.

Στη δήλωση στην κρατική επιτροπή για την πρόληψη της διαφθοράς που έκανε υποχρεωτικά μετά την υπουργοποίησή του, αν και καθυστέρησε λιγάκι, ο κ. Ανγκιούσεφ δήλωσε περιουσιακά στοιχεία 27 εκατ. ευρώ, τα 21 εκατ. από τα οποία είναι το μερίδιό του στη Fero Invest, ενώ έχει ένα εξοχικό στη Χαλκιδική, ένα διαμέρισμα στο Βελιγράδι, πέντε στα Σκόπια και δύο επιχειρηματικές εγκαταστάσεις. Πουλώντας, δηλαδή, την EDS αυξάνει την περιουσία του κατά 25%.

Σύμφωνα με το «Forbes», είναι ανάμεσα στους πέντε πλουσιότερους κατοίκους της χώρας, έχει συλλογή από πολυτελή ρολόγια Cartier, Rolex και Omega, έναν στόλο από Maserati και Porsche και 2 εκατομμύρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αμέσως μετά την υπουργοποίησή του κι έπειτα από πολλές διαμαρτυρίες, υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τη διεύθυνση της Fero Invest και της EDS λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.