H COSCΟ ρίχνει άγκυρα 500 εκ. στον Πειραιά αλλά ζητάει μείωση των απεργιών - Free Sunday
H COSCΟ ρίχνει άγκυρα 500 εκ. στον Πειραιά αλλά ζητάει μείωση των απεργιών

H COSCΟ ρίχνει άγκυρα 500 εκ. στον Πειραιά αλλά ζητάει μείωση των απεργιών

Την πρόθεση της COSCO να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά πέραν των 350 εκατ. που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Cosco Χου Λιρόνγκ κατά τη συνάντηση τους στην έδρα της εταιρείας στη Σαγκάη, τελευταίο σταθμό της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Κίνα. 

Ο επικεφαλής της COSCO ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μειωθούν οι απεργίες ενώ ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «οι απεργίες είναι ένα φαινόμενο, μια φυσική εξέλιξη όταν οι εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε για το ίδιο θέμα στον Χου Λιρόνγκ ότι «μαζί θα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα και όλες τις δυσκολίες». 


_ABP3107

Η COSCO θα  επενδύσει στον τομέα της κρουαζιέρας επιδιώκοντας να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε βάση των μεγάλων εταιρειών του χώρου. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα γίνει:
  • αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού ώστε να δέχεται και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου με 4.000 επιβάτες και στόχο  οι τουρίστες που θα έρχονται να φτάσουν στα 3 εκατομμύρια 
  • αναβάθμιση στις υποδομές του πρώτου προβλήτα για τη διακίνηση των εμποροκιβωτίων έτσι ώστε  να αποθηκεύονται στο μέλλον 10 εκ. εμπορευματοκιβώτια
  • επένδυση 200 εκ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη 
  • πάρκινγκ οχημάτων όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα. 
_BC_3605__1_

Θα θέλαμε να προσελκύσουμε και άλλες κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνοντας ως παράδειγμα:
  • τη δημιουργία στο Θριάσιο logistic center μαζί με  μια γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων. 
  • επενδύσεις στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κινεζικά πλοία για ναυπηγοεπισκευή. 
  • αναβάθμιση του σιδηροδρόμου ώστε τα προϊόντα από το λιμάνι του Πειραιά να μεταφέρονται στις αγορές της Ευρώπης. 
«Το πολύ φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που παρουσιάσατε επιβεβαιώνει την επιλογή μας να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας» είπε ο πρωθυπουργός στον επικεφαλής της COSCO ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Cosco θα συμμορφωθεί πλήρως με την ελληνική νομοθεσία, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι.