ΙΟΒΕ: Ύφεση 1% το 2016 στην Ελλάδα - Free Sunday
ΙΟΒΕ: Ύφεση 1% το 2016 στην Ελλάδα

ΙΟΒΕ: Ύφεση 1% το 2016 στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΟΒΕ, η ανεργία θα διαμορφωθεί το 2016, στο 24,7% ενώ ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο -0,3%.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, η ύφεση στην οικονομία συνεχίστηκε για τρίτο τρίμηνο στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και κλιμακώθηκε φθάνοντας το 1,4%, έναντι υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 0,9% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και ήπιας ανόδου του στο πρώτο τρίμηνο πέρυσι (+0,4%).

«Η οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής και οι εξελίξεις στην Ευρώπη έχουν συμπιέσει πολύ τον χρόνο. Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων. Τώρα είναι ο χρόνος των αποφάσεων», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Ν. Βέττας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης. 

Ο κ. Βέττας προειδοποίησε πως «αν δεν γυρίσει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης άμεσα, φοβόμαστε για την αρνητική επίδραση στις παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος». 

Δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγάλες και πολλές επενδύσεις από το εσωτερικό, ο κ. Βέττας ανέφερε ότι «οι απαραίτητες επενδύσεις θα πρέπει να προέλθουν από το εξωτερικό».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι είμαστε μια οικονομία που γίνεται όλο και πιο κλειστή και για να τρέξει η ελληνική οικονομία υποστήριξε ότι χρειάζονται επενδύσεις και εξαγωγές. 

Όμως, όπως επισημαίνεται στην σχετική έκθεση, η υποχώρηση των επενδύσεων επιβραδύνθηκε σημαντικά στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, στο 0,3% από 14,5%. Καθώς στο ίδιο τρίμηνο πέρυσι οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 12,4%, η τάση τους στο αρχικό τρίμηνο φέτος αποτελεί αφομοίωση της περυσινής τους ανόδου.

Οι εξαγωγές περιορίστηκαν για πρώτη φορά στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου από το 2010, κατά 11,3%, κάμψη που ήταν η μεγαλύτερη ανεξαρτήτως τριμήνου μετά το 2009 και τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, όταν στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είχαν διευρυνθεί κατά 3,7%.

Η συρρίκνωση των εξαγωγών προήλθε αποκλειστικά από την έντονη υποχώρηση των εξαγωγών υπηρεσιών, η οποία κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 22% και 24% από το τρίτο περυσινό τρίμηνο, εξαιτίας της επίπτωσης των capital controls κυρίως στην παροχή διεθνών μεταφορικών υπηρεσιών (44,9% στο α' τρίμηνο φέτος, σε τρέχουσες τιμές). Οι εξαγωγές αγαθών διευρύνθηκαν κατά 1,7%, ωστόσο πριν ένα έτος η άνοδός τους ήταν της τάξης του 5,7%. 

Η φθίνουσα τάση στις εισαγωγές παρέμεινε στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του τρέχοντος έτους ισχυρότερη από ότι στις εξαγωγές, ωστόσο σταθεροποιήθηκε στο επίπεδο του προηγούμενου τριμήνου, στην περιοχή του 12,5%-13%, έναντι ανόδου 9,8% στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. 

Στις βασικές συνιστώσες των εξαγωγών, η μείωση ήταν σαφώς ισχυρότερη στο σκέλος των υπηρεσιών, φθάνοντας το 26,6%, μεταβολή στην οποία συνέβαλε πέραν των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, το σχετικά υψηλό επίπεδό τους στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 (+12,1%).

Οι εισαγωγές αγαθών ήταν στο αρχικό τρίμηνο φέτος 9,2% λιγότερες από ότι ένα χρόνο νωρίτερα, όταν αυξάνονταν κατά 8,6%. 

Η μεγαλύτερη κάμψη των εισαγωγών σε σύγκριση με τις εξαγωγές βελτίωσε περαιτέρω το ισοζύγιο του εξωτερικού τομέα σε εθνικολογιστικούς όρους, με το έλλειμμά του να περιορίζεται κατά 23,0%, στα 1,25 δισ. ευρώ (2,7% του ΑΕΠ), έναντι ελλείμματος 1,6 δισ. ευρώ (3,5%) πέρυσι.

Σε ότι αφορά τις άμεσες επιδράσεις του επικείμενου Brexit στην ελληνική οικονομία, αναμένεται να εκδηλωθούν στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, εξαιτίας της υποτίμησης της στερλίνας έναντι του ευρώ. Το 2015, οι εξαγωγές προϊόντων προς το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τα 1,08 δισ., παρουσιάζοντας άνοδο 10,1% έναντι του 2014, με το μερίδιό τους στο σύνολο των εξαγωγών αγαθών να ανέρχεται από το 3,6% στο 4,2%.