Ο κύκλος των χαμένων επενδυτών: Ήλθον, είδον και απήλθον - Free Sunday
Ο κύκλος των χαμένων επενδυτών: Ήλθον, είδον και απήλθον

Ο κύκλος των χαμένων επενδυτών: Ήλθον, είδον και απήλθον

«Την επόμενη διετία δεν θα προλαβαίνουμε τις επενδύσεις» έλεγε τον Σεπτέμβριο του 2017 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έκτοτε έχει περάσει ένας χρόνος και παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές δεν έχουν σχηματίσει ουρές.

Λίγο το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, λίγο η αστάθεια της ελληνικής κυβέρνησης που καθημερινά βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, λίγο το φορολογικό που αλλάζει συνεχώς, λίγο η εχθρική στάση στελεχών της κυβέρνησης απέναντι στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, οι επενδυτές δεν έχουν κάνει ακόμη απόβαση στην Ελλάδα.

Αντιθέτως, όσοι πήραν τη μεγάλη απόφαση να επενδύσουν στη χώρα μας τα μάζεψαν κι έφυγαν έπειτα από λίγο καιρό.

Το πάγωμα της επένδυσης στις Σκουριές

Η περίπτωση της Eldorado Gold είναι ενδεικτική. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και η καναδική μητρική της Eldorado Gold ζητούν από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που έχουν υποστεί στα μεταλλεία χρυσού των Σκουριών, τις οποίες και αποδίδουν στη στάση της πολιτείας.

Ο καναδικός κολοσσός καταγγέλλει καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών από την πλευρά της πολιτείας, σημειώνοντας πως η στάση της Αθήνας προκάλεσε απώλεια δυνητικών εσόδων και ευτελισμό επενδύσεων που έγιναν στα ορυχεία.

Η Eldorado έχει ανακοινώσει από τον περσινό Νοέμβριο πως θέτει τη μονάδα στις Σκουριές σε καθεστώς συντήρησης λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση περιβαλλοντικών και λειτουργικών αδειών. Τότε η καναδική εταιρεία είχε κάνει γνωστό πως είχε καταθέσει τρεις μηνύσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη μη έκδοση «αδειών ρουτίνας».

Στα οικονομικά στοιχεία της για το δεύτερο τρίμηνο φέτος η Eldorado ανέφερε ότι οι δαπάνες για τις Σκουριές αναμένεται να ανέλθουν σε 28 εκατ. δολάρια φέτος, ενώ όταν η μονάδα τεθεί πλήρως σε καθεστώς συντήρησης το ετήσιο κόστος θα περιοριστεί στα 3 έως 5 εκατ. δολάρια ανά έτος.

Η αγανάκτηση του Κατάρ

Τον δρόμο της επιστροφής πήρε και η Al Rayyan του Κατάρ, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αρνητική για τους ξένους επενδυτές.

«Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις» αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του Κατάρ. Επιπλέον, τονιζόταν ότι «ο πρωταρχικός σκοπός της εταιρείας Al Rayyan στην Ελλάδα είναι να γίνουν πραγματικές επενδύσεις – ανάπτυξη και όχι εκμετάλλευση. Ο σκοπός αυτός, πάντως, δεν φαίνεται υλοποιήσιμος μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα μετά από πολιτικές συμφωνίες. Σε όλη αυτή την πορεία, γεμάτη αντιξοότητες και δυσχέρειες, δοθήκαν ευκαιρίες, ακούστηκαν λόγια παρηγορητικά για αλλαγή του επενδυτικού τοπίου από πολιτικούς και μη. Αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση, ούτε υπάρχει πλέον ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι».

Οι Γουάτσα και Ρος και η επένδυση στη Eurobank

Ιδιαίτερες είναι ωστόσο οι περιπτώσεις των Πρεμ Γουάτσα και Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος σήμερα είναι υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ενδιαφέρον του τελευταίου για την Ελλάδα είχε εκδηλωθεί από το 2014, όταν οι τράπεζες δέχονταν σημαντικές πιέσεις. Εκείνη τη χρονιά, fund συμφερόντων του μαζί με τη Fairfax του Πρεμ Γουάτσα και σειρά άλλων επενδυτών συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας πολύ μεγάλο αριθμό μετοχών.

Όταν ο Ρος τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Εμπορίου στις αρχές του 2017, δεσμεύτηκε ότι θα παραιτηθεί από θέσεις που κατείχε σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και ότι θα πουλήσει εντός εξαμήνου τα περισσότερα περιουσιακά του στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε ότι πουλάει και τη συμμετοχή του στο fund που χρησιμοποιούσε για τις επενδύσεις του εκτός της αμερικανικής επικράτειας, μέσω του οποίου και είχε αγοράσει μετοχές της Eurobank.

Σημειώνεται ότι η Fairfax του Γουάτσα έχει επίσης τοποθετηθεί στην ERB Eurolife, στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia Properties, στον Όμιλο Μυτιληναίου και στην Praktiker Hellas.

Ο Τιτάνας αποχωρεί από την Αθήνα

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η ανακοίνωση για την αποχώρηση του Τιτάνα από την Αθήνα και τη μεταφορά της έδρας του στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για μία από τις πιο παλιές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που, αν και άντεξε δύο παγκοσμίους πολέμους, αποχωρεί από την Αθήνα και επιδιώκει την εισαγωγή των μετοχών της σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ε.Ε., το Euronext Βρυξελλών.

Στον αέρα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στον αέρα βρίσκεται πλέον η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά και το ναυάγιο των συνομιλιών με την Gongbao.

Έπειτα από την τελευταία εξέλιξη, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη της πώλησης και, όπως σημειώνει, δεσμεύεται «στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Μεταξύ των σεναρίων που είναι στο τραπέζι περιλαμβάνονται η διάθεση ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας εγγραφής ή private placement, η προκήρυξη νέου διαγωνισμού ή ακόμη και η ματαίωση της πώλησης.

Εχθρικό περιβάλλον για επενδύσεις

Χωρίς δυναμική θα είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).

Στην έκθεση, που παρουσιάστηκε λίγο πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, αναφέρεται ότι οι μεταρρυθμίσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αντί να δημιουργήσουν ένα κλίμα φιλικό για επενδύσεις, καταπολεμώντας παράλληλα τη γραφειοκρατία και συνδέοντας τους τομείς της παιδείας και της έρευνας με την οικονομία.

Τα ξένα funds γυρνάνε την πλάτη τους στο Χ.Α.

Εν τω μεταξύ, την πλάτη τους στην Ελλάδα γυρνάνε και τα ξένα funds που επενδύουν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ο δεύτερος συνεχόμενος πτωτικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, με μηνιαίες απώλειες 5,2%, ενώ το ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 20,98%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ήταν λιγότερες από τις εκροές. Οι ξένοι, στο σύνολό τους, εμφάνισαν εκροές της τάξης των 52,97 εκατ. ευρώ (στα 14,32 εκατ. ευρώ οι εκροές των ξένων τον Αύγουστο).