Πάνω απο 7 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες - Free Sunday
Πάνω απο 7 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Πάνω απο 7 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Ξεπέρασαν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ οι οφειλές του Δημόσιου προς τους ιδιώτες στα τέλη Μάιου δηλαδή το ποσό που έχει προβλεφθεί για τη χρηματοδότησή τους από τον ESM. 

Τα μεγαλύτερα χρέη βαραίνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, οι οφειλές των οποίων προς τον ιδιωτικό τομέα ξεπέρασαν τα 3 δισεκ. ευρώ, αυξημένα από 2,8 δισεκ. που ήταν στα τέλη Απριλίου. Τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων έφτασαν στο 1,1 δισεκ. ευρώ.

Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες δείχνουν ότι:

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρων από τα 3,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 έφτασε στα 5,97 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 και στα 7,029 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από 755 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 αυξήθηκαν σε 1,259 τον Μάιο (δεν περιλαμβάνονται όσες δεν είναι βεβαιωμένες, δηλαδή δεν έχουν ΑΦΕΚ στον λογαριασμό, από φέτος θα αρχίσει να μετράται η μεταβολή τους)

Οι οφειλές κράτους προς ιδιώτες (άνω των 90 ημερών καθυστέρηση) από 3,07 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 έφτασαν τον Απρίλιο του 2016 στα 5,52 δισ. ευρώ και στο τέλος Μαΐου στα 5,77 δισ. ευρώ. Από αυτά οι οφειλές κεντρικής κυβέρνησης ήταν 676 εκατ. ευρώ, ενώ των ασφαλιστικών ταμείων έφτασαν από 2,87 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σε 3,067 δισ. ευρώ τον Μάιο (μεταξύ των οφειλετών ο μεγαλύτερος είναι ο ΕΟΠΥΥ με οφειλές που από τα 1,65 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, έφτασαν στα 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου). Πολύ μεγάλα είναι τα "φέσια" και στα Νοσοκομεία (1,146 δισ. ευρώ). 

ΝΔ: «Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνεχίζεται, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία»

 

Ο συντονιστής Οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπεύθυνος του τομέα Δημοσιονομικής πολιτικής, Χρίστος Δήμας, για τη διόγκωση και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 «Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου συνεχίζεται, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα, οι οφειλές αυτές υπερβαίνουν πλέον τα 7 δις ευρώ, αυξημένες κατά 3,2 δις ευρώ ή κατά 84% από το τέλος του 2014!

Και από αυτές, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις το 50% θα μπορούσε να αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, επαναφέροντας στο τέλος του 2016 την κατάσταση εκεί που ήταν στο τέλος του 2014. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργηθεί στο μεσοδιάστημα μια νέα ‘’γενιά’’ ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο με τη σημερινή ανερμάτιστη διακυβέρνηση. Διακυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα στην ύφεση, στην οποία και παραμένει».