ECOFIN: Αναζητείται «συμβιβασμός» για Ισπανία-Πορτογαλία - Free Sunday
ECOFIN: Αναζητείται «συμβιβασμός» για Ισπανία-Πορτογαλία

ECOFIN: Αναζητείται «συμβιβασμός» για Ισπανία-Πορτογαλία

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή εισηγείται τη λήψη μέτρων και χθες το Eurogroup αναγνώρισε τη δημοσιονομική «εκτροπή» των δύο χωρών, εντούτοις ακόμα και την τελευταία στιγμή γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού μέσα στις επόμενες μέρες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup έγινε μια πρώτη πολιτική συζήτηση με βάση τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία την προηγούμενη βδομάδα διαπίστωσε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία «δεν ανέλαβαν αποτελεσματική δράση» για την επίτευξη των στόχων σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα.

Στην Ισπανία το ονομαστικό έλλειμμα κυμάνθηκε το 2015 σε 5,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί στο 4,2%. Το διαρθρωτικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα στη διάρκεια της τριετίας 2013-2015, ενώ στόχος ήταν η μείωση του κατά 2,7 μονάδες του ΑΕΠ. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι αποκλίσεις είναι μεγάλες και στις δύο περιπτώσεις.

Στην Πορτογαλία το ονομαστικό έλλειμμα ανήλθε το 2015 σε 4,4%, ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ. Η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος μέσα στην τριετία 2013-2015 ήταν της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν 2,5% του ΑΕΠ.

Στη χθεσινή συζήτηση οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών της Ιβηρικής στάθηκαν ιδιαίτερα στις επιδόσεις των τελευταίων ετών και στην εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά αρνητική για τις οικονομίες τους την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες θα έστελναν πολύ αρνητικά μηνύματα στις αγορές σε μια δύσκολη συγκυρία εξαιτίας του Βrexit.

Πάντως, διάχυτη ήταν χθες η προσπάθεια τόσο των αξιωματούχων της Ευρωζώνης όσο και υπουργών να πέσουν οι τόνοι και να επιχειρηθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένας συμβιβασμός μεταξύ της Επιτροπής και των δύο κυβερνήσεων.

«Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλουμε ποινές, ούτε θέλουμε να επιφέρουμε πλήγμα στις οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και στην απασχόληση» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Κομισιόν είναι να κάνει αντικειμενικά τη δουλειά της, επιδεικνύοντας την ευελιξία και την «εξυπνάδα» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι δύο χώρες έχουν αποκλίνει από τους στόχους και θα πρέπει σε συνεργασία με την Κομισιόν να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες βδομάδες τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουν και θα εφαρμόσουν για να διορθώσουν την κατάσταση, δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν χθες να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν καταβάλει «τερατώδεις προσπάθειες» τα τελευταία χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβληθούν σε κυρώσεις, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξε χθες τους τόνους, υπογραμμίζοντας πάντως, ότι οι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο είναι ευέλικτο.

Την προηγούμενη βδομάδα ο κ. Σόιμπλε είχε κάνει πολύ σκληρές δηλώσεις προκαλώντας την άμεση αντίδραση της πορτογαλικής κυβέρνησης, η οποία κάλεσε τον πρέσβη της Γερμανίας στη Λισαβόνα για να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της.

Εάν σήμερα το Συμβούλιο δώσει το «πράσινο φως» εγκρίνοντας τη σύσταση της Κομισιόν, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, τότε η Κομισιόν θα ξεκινήσει συζητήσεις διάρκειας 10 ημερών με τις δύο κυβερνήσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε σχέση με τα μέτρα που θα ληφθούν για την επίτευξη των στόχων.

Θεωρητικά η συνθήκη προβλέπει την επιβολή χρηματικών κυρώσεων μέχρι 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, καθώς και αναστολή της εκταμίευσης μέρους των κονδυλίων για τις δύο χώρες από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Η αναστολή θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ τα ποσά των κονδυλίων ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ για την Ισπανία και 500 εκατ. ευρώ για την Πορτογαλία.

Ο κ. Μοσκοβισί έχει αφήσει να εννοηθεί τις προηγούμενες μέρες ότι εάν υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα, το πρόστιμο μπορεί να είναι μηδενικό, ενώ η αναστολή των κονδυλίων δεν θα ισχύσει.

Πάντως, μπορεί να αποφύγουν τις κυρώσεις, αλλά η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν θα αποφύγουν τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας, με στόχο η πρώτη να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017 και η δεύτερη του 2016.

Τα μέτρα θα πλήξουν την ανάπτυξη σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για την Ευρώπη. Η Ισπανία εμφάνισε το 2015 τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη μετά την Ιρλανδία, ενώ στην Πορτογαλία η ανάπτυξη ήταν της τάξης του 1%.

(πληροφορίες: naftemporiki.gr)