Τσακαλώτος: Απαιτείται τόνωση της ζήτησης στην Ευρωζώνη - Free Sunday
Τσακαλώτος: Απαιτείται τόνωση της ζήτησης στην Ευρωζώνη

Τσακαλώτος: Απαιτείται τόνωση της ζήτησης στην Ευρωζώνη

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας μαζί με άλλους έξι υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι οι κραδασμοί στην οικονομία της Ευρωζώνης δεν πρέπει να απορροφούνται μόνο από τους μισθούς, προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία που θα τονώσουν τη ζήτηση και τις εξαγωγές.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά να αποκτήσει δικό της προϋπολογισμό. Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει επεκτατική πολιτική παράλληλα με τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας.

Όπως είπε, όταν η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκιά της δεν ευνοούνται χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Το ερώτημα είναι, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, αν υπάρχει κοινό συμφέρον να αναπτυχθούν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, να δοθούν λεφτά από τις πλούσιες χώρες στις φτωχές, ώστε να δημιουργηθεί ζήτηση και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Στη συζήτηση συμμετείχαν συνολικά επτά υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν, ο Ιταλός Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμένια, ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμίρ και ο Μαλτέζος Έντβαρτ Σικουλίνα.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να ενισχυθεί η δημοσιονομική ικανότητα της Ευρωζώνης θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ξεκινήσει η διαδικασία της οικονομικής σύγκλισης, μετά τις αποκλίσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και μετά να γίνουν βήματα για τη σύγκλιση των πολιτικών.

Σχετικά με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού Ταμείου ανεργίας στην ευρωζώνη ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι είναι «ενδιαφέρουσα ιδέα» που θα μπορούσε να εξεταστεί σταδιακά, ωστόσο πρόσθεσε ότι πριν περάσουμε σε ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης ανεργίας χρειάζεται οικονομική και θεσμική σύγκλιση.

Εξάλλου, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία διακυβέρνησης της Ευρωζώνης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.  «Είμαι υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουμε τη μακρόχρονη χαμηλή ανάπτυξη, αλλά αυτό είναι μόνο ένα τμήμα της λύσης», είπε ο κ. Πάντοαν.

Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει καμία επαπειλούμενη τραπεζική κρίση στη χώρα του, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πάντως, τόνισε ότι τα νούμερα που ακούγονται και κυκλοφορούν είναι «βλακείες».