ESM: Πρόσβαση Ελλάδας στις αγορές εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις - Free Sunday
ESM: Πρόσβαση Ελλάδας στις αγορές εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

ESM: Πρόσβαση Ελλάδας στις αγορές εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στις αγορές, εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ. Για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, ο κ. Στράουχ είπε ότι αξιολογείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ότι μπορεί να συζητηθεί στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε διαμορφώσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για αυτό, με μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας και επίσης με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ως αποτέλεσμα αυτών, η Ελλάδα εξοικονομεί πολλά χρήματα. Με το ταμειακό μαξιλάρι, η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να τρέξει στις αγορές. Είμαι πολύ πεπεισμένος ότι ο ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους κάνει το καλύτερο δυνατόν και έχει μία κατάλληλη στρατηγική για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Το ταμειακό μαξιλάρι προσφέρει άνεση στους επενδυτές και δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προσφύγει στις αγορές μόνο όταν αυτό είναι κατάλληλο» δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

Ο ίδιος ρωτήθηκε για το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι για τη στήριξη των τραπεζών. «Το μαξιλάρι στήθηκε για την κάλυψη πληρωμών χρέους του κράτους. Οποιαδήποτε άλλη χρήση πρέπει να συμφωνηθεί με τα κράτη-μέλη του ESM» απαντά.

«Όπως είπα, δεν σχεδιάστηκε για κάτι παραπάνω από την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Είναι μια ασφάλεια, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για το Δημόσιο. Η χρήση για άλλους σκοπούς απαιτεί μια απόφαση από τα όργανα του ESM».

Κληθείς να σχολιάσει τη διαπραγμάτευση για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και ακολούθησε τη γραμμή του Κλ. Ρέγκλινγκ, όπως αυτή διατυπώθηκε στο τελευταίο Eurogroup, ανέφερε πως «η κατάσταση εξετάζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και, όπως ξέρετε, θα υπάρξει μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, όπου το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Εξίσου σημαντικό, η δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που είναι επίσης θετικό. Υπάρχει όμως μια κατανόηση ότι προηγούμενες δεσμεύσεις υπό το πρόγραμμα του ESM πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε.