ΗΠΑ: Μείωση χρέους μετά τις μεταρρυθμίσεις ως αντίδοτο στην αστάθεια στην περιοχή - Free Sunday
ΗΠΑ: Μείωση χρέους μετά τις μεταρρυθμίσεις ως αντίδοτο στην αστάθεια στην περιοχή

ΗΠΑ: Μείωση χρέους μετά τις μεταρρυθμίσεις ως αντίδοτο στην αστάθεια στην περιοχή

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσεις σε βιώσιμο χρέος και πολλές επιλογές για το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου αμέσως μετά τη συνάντηση του στην Αθήνα, με τον Υπ.Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποφεύγοντας όμως να μπει σε λεπτομέρειες για αυτούς τους τρόπους, ενώ παρέπεμψε στην "Ελλάδα και τους εταίρους της" για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε όμως ότι η Ελλάδα πρέπει πριν από τις συζητήσεις για το χρέος να συνεχίσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους θεσμούς κάνοντας ειδική αναφορά στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στο άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και στα «κόκκινα» δάνεια, στα οποία, όπως και στο ασφαλιστικό,  είπε ότι διαπιστώνει κάποια πρόοδο.

"Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλων διαπραγματεύσεων που αφορούν στην κρίση», είπε ο κ.Λιου, ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα FINANCIAL TIMES, ο κ.Λιου εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Τουρκία και προσθέτει ότι «πρέπει να σταθεροποιηθούν τα θεμέλια για να είναι ισχυρή η Ελλάδα», εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για το ότι αυτό δεν έχει γίνει ήδη.

«Θα ήλπιζα  θα άλλαζε το κλίμα, στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ακριβώς επειδή είναι σωστό να γίνει αυτή ούτως ή άλλως, και σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι σε μία θέση με γεωπολιτική σημασία, είναι η κατάλληλη ώρα να ενισχύσουν το δημοσιονομικό τους μέλλον» λέει ο αμερικανός υπουργός, ο οποίος συγχρόνως καλεί την ελληνική πολιτική ηγεσία να ενισχύσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ.Λιού αναμένεται να μεταφέρει στους συνομιλητές του στην ελληνική πρωτεύουσα την πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να «ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις  λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους». 


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον,  "the Secretary will encourage the government to continue making strong progress on reforms this summer so that European leaders can begin discussing with the IMF the timing and details of debt relief this fall".

O κ.Λιου, βρίσκεται καθ' οδόν προς το Τσενγκντου της Κίνας, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 ισχυροτέρων οικονομιών του κόσμου.