Συμφωνία κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά - Free Sunday
Συμφωνία κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά

Συμφωνία κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας πήραν μία πολύ σημαντική απόφαση, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Συμφώνησαν ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ως βέλτιστες πρακτικές μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ζήτησαν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος. Να μην αποφασίζει το κράτος για τον ελάχιστο κατώτατο μισθό, αλλά να ορίζεται αυτός με συλλογικές διαπραγματεύσεις και να έχει γενική ισχύ. Αναφέρονται στην αποκατάσταση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται ζήτημα να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ανταπεργία, το lockout ή για τις ομαδικές απολύσεις».

«Τώρα λοιπόν», τόνισε, «έχει έρθει η στιγμή να γίνει φανερό σε όλους, και ειδικά στους ακραίους παίκτες, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης και εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων ετών. Και όσοι ονειρεύονταν ότι θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει ήδη να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί και έχουν χάσει. Τώρα, το στοίχημα είναι για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτέμβρη θα είναι εύκολη» υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος. Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει ήδη στο κοινωνικό επίπεδο ένα εθνικό μέτωπο. «Θέλω να ελπίζω σύντομα και στο πολιτικό- ότι, δηλαδή, όλα τα πολιτικά κόμματα θα υιοθετήσουν αυτή την εθνική στρατηγική. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που ένας λαός ενωμένος να έχει δώσει μάχη για τα δικαιώματα του και να μην έχει κερδίσει».