Τα λάθη που πληρώνουμε… ακριβά στη θέρμανση - Free Sunday
Τα λάθη που πληρώνουμε… ακριβά στη θέρμανση

Τα λάθη που πληρώνουμε… ακριβά στη θέρμανση

Ακριβή, ενεργοβόρα και με χαμηλή απόδοση, που δεν μας ικανοποιεί, είναι σε πολλές περιπτώσεις η θέρμανση στην Ελλάδα, συνεπεία, μεταξύ άλλων, της κακής ενεργειακής απόδοσης των ελληνικών κτιρίων. Ποιες ελλείψεις δεν πρέπει να αγνοούμε, ακόμη κι αν εκ πρώτης όψεως φαίνονται δαπανηρές; Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν οι εξής τρεις διακριτές κατηγορίες κτιρίων με κακή ενεργειακή απόδοση:

1. Παλιά μη ανακαινισμένα κτίρια: Η πρώτη αυτή κατηγορία αφορά ελλείψεις και προβλήματα που εντοπίζονται σχετικά εύκολα, αλλά, δυστυχώς, αντιμετωπίζονται δύσκολα. Πρόκειται για τα παλιά κτίρια. Ποσοστό 60%-70% των κτιρίων, δηλαδή το μεγάλο ποσοστό όσων ανεγέρθηκαν πριν από το 1980, δεν έχουν ανακαινιστεί σχεδόν ποτέ. Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Άγις Παπαδόπουλος σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επισήμανε ότι αυτά τα κτίρια δεν διαθέτουν θερμομόνωση ή σύγχρονα κουφώματα και έχουν συχνά πεπαλαιωμένα συστήματα θέρμανσης. «Κατά συνέπεια, χρειάζονται δυσανάλογα πολλή ενέργεια για να θερμανθούν ικανοποιητικά. Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε θερμομόνωση, νέα κουφώματα και σύγχρονα συστήματα θέρμανσης, άρα είναι δύσκολο να αλλάξουν οι συνθήκες που επικρατούν» τόνισε.

2. Κτίρια με κακή συντήρηση και χωρίς μελέτες εγκατάστασης: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κακή συντήρηση σε λέβητα και καυστήρα, ακόμη και σε κτίρια σχετικά καινούργια, επιφέρει μείωση της απόδοσης θέρμανσης από 10% έως 20%, επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ. «Ειδικά την τελευταία δεκαετία, λόγω κρίσης, η συντήρηση φαντάζει ως μεγάλη δαπάνη και δεν γίνεται τακτικά. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητη η συντήρηση του καυστήρα κάθε χρόνο και ο καθαρισμός του λέβητα σε πιο αραιά διαστήματα. Ειδικά αν πρόκειται για λέβητα πετρελαίου, ο καθαρισμός επιβάλλεται κάθε τέσσερα χρόνια» είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «ένας κακοσυντηρημένος καυστήρας, όπως και ένας λέβητας που δεν έχει καθαριστεί, επιφέρουν μείωση της απόδοσης θέρμανσης από 10% έως 20%. Εννοείται ότι η ανάγκη για σωστή συντήρηση αφορά και τα συστήματα κλιματισμού». Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκουν επίσης σχετικά νέα κτίρια, στα οποία δεν εφαρμόστηκαν οι μελέτες εγκατάστασης, όπως, για παράδειγμα, μελέτη θερμομόνωσης (στέγη, στοιχεία σκυροδέματος, παράθυρα), με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες απώλειες.

3. Μεμονωμένα συστήματα θέρμανσης: Η τρίτη κατηγορία κακής ενεργειακής απόδοσης αφορά την επιλογή μεμονωμένων συστημάτων θέρμανσης, π.χ. σε ένα ή δύο δωμάτια. Συγκεκριμένα, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί επιδιώκουν μια αποδοτική θέρμανση ανάλογα με τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι μια συμφέρουσα οικονομικά λύση, δεν είναι όμως ικανοποιητική και επιπροσθέτως είναι ενεργοβόρα. Κι αυτό γιατί όταν έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εξωτερικά, η χρήση ενός παλιού κλιματιστικού για θέρμανση έχει πολύ χαμηλή απόδοση. Επίσης, πολλά τζάκια, τα οποία δεν σχεδιάστηκαν ώστε να είναι λειτουργικά αλλά διακοσμητικά, έχουν κακό βαθμό απόδοσης. Επιπροσθέτως, σε συνδυασμό με την καύση κακής ποιότητας ξύλου προκαλούν ρύπους στην ατμόσφαιρα αλλά και στο εσωτερικό του κτιρίου. Την ίδια στιγμή τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα είναι ενεργειακώς δαπανηρά και αποτελούν ανορθόδοξη λύση, καθώς, αν και είναι βέβαια φθηνά στην αγορά, ζεσταίνουν τοπικά. Κι αυτό γιατί ζεσταίνεται ο αέρας στα δωμάτια, αλλά όχι οι τοίχοι και το πάτωμα.

Όχι στη διακοπτόμενη λειτουργία

Παράλληλα, οι ειδικοί λένε «όχι» στη διακοπτόμενη λειτουργία, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ειδικά στις οικοδομές που είναι θερμομονωμένες, δεν είναι η οικονομικότερη λύση. Έτσι, αν λείπει κάποιος οκτώ ή δέκα ώρες, είναι καλύτερο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία στους 15 βαθμούς παρά να κλείσει τελείως το σύστημα θέρμανσης. Αν δεν το κλείσει, θα χρειαστεί πολύ μικρότερη δαπάνη για να φτάσει η θερμοκρασία στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο αερισμός του σπιτιού

Ο καλύτερος τρόπος είναι να αερίζουμε το σπίτι σε σύντομο χρόνο και εντατικά. Είναι δηλαδή καλύτερο να αερίζουμε όλο το σπίτι για 5 ή 10 λεπτά με ορθάνοιχτα παράθυρα παρά για μισή ώρα με μισάνοιχτα παράθυρα, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Έτσι, δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία (πάτωμα, τοίχοι). Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να σκεπάζουμε τα σώματα θέρμανσης με αντικείμενα, έπιπλα, υφάσματα κ.λπ.

Εξάλλου, όταν έρχεται ο συντηρητής ρυθμίζει τον θερμοστάτη εξόδου από τον λέβητα με βάση τις βέλτιστες παραμέτρους λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως γνωρίζει καλά. Είναι λάθος ο ιδιοκτήτης να «πειράζει» τις ρυθμίσεις, συνήθως χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία εξόδου, πιστεύοντας ότι έτσι θα κάνει οικονομία, ενώ το μόνο που θα πετύχει είναι να υποβαθμίσει το επίπεδο της θέρμανσης.

Απαραίτητος ο καθαρισμός του λέβητα

Επιπλέον, οι ειδικοί θεωρούν απαραίτητη τη συντήρηση του λέβητα για όλες τις εγκαταστάσεις, συστήματα ατομικής και κεντρικής θέρμανσης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ) Δημήτρης Βαργιάμης υποστηρίζει ότι «ο καθαρισμός των δικτύων σωληνώσεων αλλά και των θερμαντικών σωμάτων είναι σχετικά νέα πρακτική, που οι επαγγελματίες παρατηρήσαμε ότι χρειάζεται κάθε τέσσερα χρόνια περίπου και συμβάλλει στη μείωση του κόστους θέρμανσης έως και 40%. Εντοπίσαμε κάποιες δυσλειτουργίες στα συστήματα θέρμανσης, που με τον καιρό παράγουν από την καύση οξείδιο του σιδήρου, τη λεγόμενη “μαυρίλα” ή “μούργα”. Ο μηχανικός τρόπος είναι σχετικά δύσκολος και κουραστικός, ο χημικός πιο εύκολος».

Η διαδικασία, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι η εξής: «Ρίχνουμε υγρό που αποκολλά τη μαυρίλα και μετά χρησιμοποιούμε μια αντλία καθαρισμού σε όλο το σύστημα (καζάνι καυστήρα, σωληνώσεις, θερμαντικά σώματα). Έτσι, περίπου κάθε τέσσερα χρόνια προσθέτουμε “αδρανοποιητή”, όπως βάζουμε στο ΙΧ αντιψυκτικό».