Λύσεις για… έξυπνη θέρμανση - Free Sunday
Λύσεις για… έξυπνη θέρμανση

Λύσεις για… έξυπνη θέρμανση

Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για το επίδομα θέρμανσης, αλλά και με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κινείται πάνω από τα 1,14 ευρώ το λίτρο, οι καταναλωτές, που αναγκάζονται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αναζητούν διάφορους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων. Αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα μειωθεί η απώλεια θέρμανσης, αλλά και λύσεις για την ενεργειακή σπατάλη.

Η Greenpeace προτείνει δέκα λύσεις για οικονομικότερη και αποδοτικότερη θέρμανση. Συγκεκριμένα:

1. Βάλτε τον θερμοστάτη στους 19-20°C. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνετε τον θερμοστάτη εξοικονομείτε 1%-2% σε ενέργεια, κάτι που μπορεί να έχει διαφορά στον λογαριασμό σας έως και 10%.

2. Προσαρμόστε τις ενδυματολογικές σας συνήθειες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα ρούχα είναι η θερμομόνωση του σώματος!

3. Απομονώστε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται ρυθμίζοντας τον διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.

4. Κλείνετε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα το βράδυ ή όταν φυσάει πολύ.

5. Ανοίγετε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα για να επιτρέπετε στον ήλιο να περάσει στους εσωτερικούς χώρους.

6. Εντοπίστε τα κουφώματα που «μπάζουν» και αεροστεγανώστε τα. Μειώστε τις απώλειες θερμότητας και βελτιώστε τις συνθήκες θερμικής άνεσης.

7. Εγκαταστήστε ένα σύστημα αντιστάθμισης σε πολυκατοικίες για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του προσαγόμενου θερμού νερού στα καλοριφέρ σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.

8. Κλείστε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

9. Εξαερώστε περιοδικά τα καλοριφέρ. Μην τα σκεπάζετε.

10. Συντηρήστε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι, βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας και ο εξοπλισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Δεδομένου ότι 60% των ελληνικών κτιρίων κατοικίας κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να μη διαθέτουν θερμομόνωση και να είναι εξοπλισμένα με παλιές ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (παρουσιάζοντας χαμηλή ενεργειακή απόδοση), σημαντικό ρόλο παίζει η ενεργειακή αναβάθμιση. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του λειτουργικού κόστους των κατοικιών και στη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος.

Εξάλλου η εξοικονόμηση ενέργειας δεν μειώνει απλώς το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την οικονομία και να «αναστήσει» τον κατασκευαστικό κλάδο, διασφαλίζοντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Greenpeace για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, αναλύοντας πραγματικές ενεργειακές καταναλώσεις πριν και μετά τις επεμβάσεις σε ελληνικές κατοικίες, με την εγκατάσταση κουφωμάτων με διπλά τζάμια η πραγματική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση μειώθηκε 21% κατά μέσο όρο, ενώ με την αλλαγή λέβητα πετρελαίου σε φυσικού αερίου η μείωση είναι περίπου 17%.

Μάλιστα, σε δείγμα περίπου 200 νοικοκυριών σχετικά με τις συνήθειες των χρηστών σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά για την κάλυψη των αναγκών τους για θέρμανση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερο από το 50% σε μονοκατοικίες και 60% σε πολυκατοικίες χρησιμοποιεί θέρμανση για λιγότερο από 6 ώρες ημερησίως, ενώ αντίστοιχα μόνο το 17% και το 13% έχει συνεχή λειτουργία που προσομοιάζει με το τυπικό ωράριο λειτουργίας κατοικιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Μόνο το 17% στις μονοκατοικίες θερμαίνει όλη την επιφάνεια της κατοικίας του, ενώ στα διαμερίσματα το ποσοστό φτάνει το 50%. Σχεδόν ένας στους δύο χρήστες είναι δυσαρεστημένος με τις επικρατούσες συνθήκες άνεσης στην κατοικία του. Η ενεργειακή φτώχεια είναι μία ακόμη τραγική πραγματικότητα της γενικότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Πόση ενέργεια ξοδεύουμε τελικά;

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κάθε ελληνικό νοικοκυριό καταναλώνει 13.994 kWh ετησίως κατά μέσο όρο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του, από τις οποίες 73,2% είναι θερμική και 26,8% ηλεκτρική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, η συσχέτιση των κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών των μελών των νοικοκυριών με την ενεργειακή τους κατανάλωση δείχνει ότι:

1. Η μέση κατανάλωση θερμικής ενέργειας ανά άτομο σε μονομελή νοικοκυριά είναι κατά μέσο όρο 66% υψηλότερη από αυτήν σε νοικοκυριά με περισσότερα μέλη. Αντίστοιχα, η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά άτομο είναι κατά μέσο όρο 69% υψηλότερη στην περίπτωση των μονομελών νοικοκυριών.

2. Η μέση κατανάλωση θερμικής ενέργειας στα νοικοκυριά τα οποία διαθέτουν τουλάχιστον ένα μέλος άνω των 65 ετών είναι υψηλότερη κατά 8% σε σχέση με νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ούτε ένα μέλος άνω των 65 ετών. Αντίθετα, τα νοικοκυριά με ένα μέλος άνω των 65 ετών εμφανίζουν χαμηλότερη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 17% σε σχέση με τα νοικοκυριά χωρίς μέλη ηλικίας άνω των 65 ετών.

3. Νοικοκυριά με μέλη που εργάζονται εμφανίζουν υψηλότερη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32% και θερμικής ενέργειας κατά 15% σε σχέση με νοικοκυριά τα οποία δεν διαθέτουν κανένα μέλος που εργάζεται.

4. Νοικοκυριά με άνεργα μέλη εμφανίζουν υψηλότερη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 16% και χαμηλότερη μέση κατανάλωση θερμικής ενέργειας κατά 10% σε σχέση με νοικοκυριά τα οποία δεν διαθέτουν κανένα άνεργο μέλος.

5. Στις ενοικιασμένες κατοικίες η κατανάλωση θερμικής ενέργειας ήταν χαμηλότερη κατά 52% συγκριτικά με τις ιδιόκτητες και κατά 47% συγκριτικά με τις παραχωρημένες δωρεάν.

6. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ενοικιασμένες κατοικίες ήταν χαμηλότερη κατά 11% συγκριτικά με τις ιδιόκτητες και κατά 1% συγκριτικά με τις παραχωρημένες δωρεάν.