S&P: Στο 179% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας το 2016 - Free Sunday
S&P: Στο 179% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας το 2016

S&P: Στο 179% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας το 2016

«Η σταδιακή επιστροφή της ονομαστικής ανάπτυξης, η δημοσιονομική προσαρμογή, τα σωρευτικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2% του ΑΕΠ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πιθανόν θα μειώσουν το δημόσιο χρέος στο 173% του ΑΕΠ το 2018», προσθέτει ο S&P. 

Η  εφαρμογή του μνημονίου αλλά και η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελούν προαπαιτούμενα για αναβάθμιση, σημειώνει η S&P, προβλέποντας ότι η οικονομία θα μπει στην ανάπτυξη από το 2017 με σημαντική αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 4% το 2019.

Η S&P διατήρησε αμετάβλητο το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα B-, σημειώνοντας την άποψή της ότι είναι μοιρασμένοι οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση αυτή τους επόμενους 12 μήνες. 

Ο οίκος σημειώνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι σήμερα χαμηλό, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 1% και 1,5% ενώ θέτει δυο προϋποθέσεις για την διατήρηση του ως έχει: Πρώτη προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές με παρόμοιους ευνοϊκούς όρους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού και δεύτερη προϋπόθεση σύμφωνα με τον οίκο, είναι η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί σταθερά και γρήγορα σε πραγματικούς όρους.