Να κατέβει κάτω από τις 100.000 το όριο προστασίας του νόμου Κατσέλη ζητούν οι τράπεζες - Free Sunday
Να κατέβει κάτω από τις 100.000 το όριο προστασίας του νόμου Κατσέλη ζητούν οι τράπεζες

Να κατέβει κάτω από τις 100.000 το όριο προστασίας του νόμου Κατσέλη ζητούν οι τράπεζες

Να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, ζητούν οι τράπεζες, όπως είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Καλαντώνης επιβεβαίωσε ότι οι τράπεζες έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ και ότι εξετάζεται και το κυπριακό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 της εκάστοτε δανειακής δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα αποπληρώνει τα υπόλοιπα 2/3 της οφειλής.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το πρωί της Τρίτης μέχρι το τέλος του έτους έχουν αναρτηθεί 24.958 πλειστηριασμοί με 1.016 εξ αυτών να έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τσούρντα, είπε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν περιοριστεί στα 88,6 δισ. τον Ιούνιο του 2018 από 107,2 δισ. ευρώ που ήταν το ιστορικό υψηλό.

Ο κ. Τσούρντα υπογράμμισε ακόμη, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επανεξετάσουν τα προϊόντα και την διάρθρωσή τους στη σχετικά μικρή αγορά της Ελλάδας, προωθώντας μείωση του κόστους, νέα προϊόντα στην λιανική τραπεζική, εξειδίκευση στη χονδρική και επιτάχυνση της ψηφιοποίησης με εκπαίδευση και των πελατών στο νέο μοντέλο.

Ανέφερε ακόμη, ότι είναι αργά για την εφαρμογή μιας λύσης τύπου κλασικής bad bank, κάτι που, όπως είπε, μπορούσε να γίνει πριν από 5 χρόνια. Σημείωσε ωστόσο, ότι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος διαφοροποιείται από το μοντέλο αυτό.