Ρέγκλινγκ: Σε δύο χρόνια η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα - Free Sunday
Ρέγκλινγκ: Σε δύο χρόνια η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα

Ρέγκλινγκ: Σε δύο χρόνια η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα

«Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρει να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, σε περίπου δύο χρόνια από τώρα» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποδείχθηκε η δυσκολότερη υπόθεση όλων, καθώς χρειάστηκε τρία προγράμματα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες μόλις ένα δήλωσε ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Korea Herald.

«Από τον περασμένο Αύγουστο, έχει επιστρέψει το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και κάλεσε την Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. 

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα προέκυψε από ένα συνδυασμό παραγόντων: Η Ελλάδα είχε τη χειρότερη ευθυγράμμιση από τις πέντε που μπήκαν σε πρόγραμμα, τα μεγαλύτερα ελλείμματα σε δημοσιονομικά και εμπόριο και άλλα δομικά προβλήματα και χρειάστηκε να κάνει τις πλέον δύσκολες προσαρμογές. Η αδύναμη διοίκηση δημιούργησε και πρόβλημα στην δυνατότητα εφαρμογής, συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του ESM  συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος, το οποίο χρηματοδοτεί ο ESM με πολύ χαμηλό επιτόκιο, μεταξύ 0,5% - 1% και αυτό είναι ένα βάρος που αντέχεται αν συγκριθεί με τα επιτόκια αγοράς που είναι υψηλότερα. «Αυτό θα τους δώσει χρόνο να βγουν από τα προβλήματα», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης θα συνεχιστούν σε «χαμηλότερο επίπεδο». «Το Brexit δεν είναι καλό για την Ε.Ε., επειδή η ζήτηση για τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα συρρικνωθεί».

Για τις πολιτικές και στρατηγικές επιπτώσεις, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως πρόκειται για μια «ζημιογόνα» εξέλιξη, καθώς το Brexit θα μειώσει την επιρροή της Ε.Ε. στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.