Οι παροχές Τσίπρα χρηματοδοτούνται από σκληρά μέτρα - Free Sunday
Οι παροχές Τσίπρα χρηματοδοτούνται από σκληρά μέτρα

Οι παροχές Τσίπρα χρηματοδοτούνται από σκληρά μέτρα

Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση εξαγγέλλει παροχές υπό τη μορφή βροχής, την ίδια στιγμή που εξοντώνει τη μεσαία τάξη, την ίδια στιγμή που δεν έχει τακτοποιήσει τις οφειλές της προς τους ιδιώτες, την ίδια στιγμή που έχει ψαλιδίσει το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Μιλάει για παροχές, μιλάει για επιδόματα, μιλάει για κοινωνικά μερίσματα, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι λόγω των ιδιαίτερα αυστηρών κριτηρίων τα μέτρα αυτά αφορούν μικρή μερίδα του ελληνικού λαού, ενώ είναι και προσωρινά.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς ένας στους τρεις «πετάχτηκε» εκτός ευνοϊκού πλαισίου. Ειδικότερα, από τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι περί τους 450.000, όταν στο τέλος του 2017, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενταγμένοι ήταν 693.487 οικιακοί καταναλωτές.

Από το 2015 και μετά διαλύθηκε το τραπεζικό σύστημα, επιβλήθηκαν capital controls, έγινε ένα δημοψήφισμα χωρίς απολύτως κανέναν λόγο (όχι μόνο λόγω του ερωτήματος, που τελικά δεν είχε καμία βάση, αλλά και διότι τελικά η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο μνημόνιο), η χώρα έχει δεσμευτεί με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η δημόσια περιουσία έχει υποθηκευτεί, οι επενδύσεις έχουν παγώσει και στην αγορά εργασίας επικρατούν συνθήκες μεσαίωνα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση «πανηγυρίζει», γιατί, όπως λέει, «αποκαθιστά τις αδικίες».

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία, για κάθε 4 ευρώ μέτρων που έχει εισπράξει η κυβέρνηση, επιστρέφει το 1 ευρώ, κι αυτό σε πολύ λίγους. Ποιες αδικίες αποκαθίστανται όταν για να προκύψει υπερπλεόνασμα και να μοιραστεί σε μέρισμα (που σημειωτέον καταβάλλεται άπαξ) η μεσαία τάξη έχει εξοντωθεί με τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές; Είναι ενδεικτικό ότι, εκτός από τα σκληρά μέτρα ύψους 9,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έκοψε τις δημόσιες επενδύσεις κατά 1,8 δισ. ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα οι περικοπές θα φτάσουν περί τα 2,3 δισ. ευρώ συνολικά, προκειμένου να καταφέρει να διανείμει μέρισμα συνολικά περίπου 3 δισ. ευρώ.

Προκειμένου η κυβέρνηση να είναι σε θέση να τάζει παροχές –επιδόματα, μερίσματα, αυξήσεις σε μισθούς και διορισμούς–, οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στάσιμες, οι αποκρατικοποιήσεις καρκινοβατούν, το ισοζύγιο των επενδύσεων παραμένει αρνητικό, η υστέρηση καλύπτεται με φοροεπιδρομή, το κοινωνικό κράτος έχει περιοριστεί, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν αυξηθεί και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει περικοπεί κατά 550 εκατ. ευρώ, ώστε να συμπληρωθούν τα 910 ευρώ που θα χορηγηθούν ως μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Έτσι, αντί για έργα και δράσεις που είχαν προϋπολογιστεί, συνολικού ύψους 7,3 δισ. ευρώ, τελικά θα διατεθούν, εάν δεν υπάρξουν εν τω μεταξύ κι άλλες παρεκκλίσεις εντός του 2019, περίπου 6,75 δισ. ευρώ για έργα υποδομών και δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, καταφέρνει να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των παλαιών συντάξεων έως και 18% από το 2019. Όμως, για να γίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση άφησε πίσω της ένα πακέτο περισσότερο αναπτυξιακό, όπως, για παράδειγμα, η εφάπαξ μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%, καταργεί το πρόγραμμα για 30.000 ανέργους, ενώ περιορίστηκε η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών κατά 50 εκατ. ευρώ.

29 φόροι την τελευταία τετραετία

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 29(!) φόρους επέβαλε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η αριστερή κυβέρνηση, καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, τη μετάταξη ακόμη και των τροφίμων στο 24% και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μέχρι την επιβολή ειδικού φόρου στο κρασί, στην μπίρα και στον καφέ, πρόκειται για μέτρα που πλήττουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι θα προστάτευε.

Ταυτόχρονα, παρά τις απειλές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για παραίτηση, επιβλήθηκε και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Συγκεκριμένα, μειώνεται από 9.500 ευρώ, που ήταν επί κυβέρνησης ΝΔ, στα 5.600 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Εάν σε αυτό προστεθεί και η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, προκύπτει δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων.

Ακόμη και η προεκλογική υπόσχεση του Αλ. Τσίπρα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μετατράπηκε με ιδιαίτερη άνεση σε αύξηση του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, όπως και οι προεκλογικές δεσμεύσεις για κατάργηση των μνημονίων μεταφράστηκαν σε νέο μνημόνιο.

Στα 2,621 δισ. ευρώ τα «φέσια»

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν στα 2,621 δισ. ευρώ, από 2,612 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Από το σύνολο των οφειλών, τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούσαν χρέη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και τα 627 εκατ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Ωστόσο, οι οφειλές θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου, καθώς ήταν μνημονιακό προαπαιτούμενο.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των οφειλών έχει ανακοπεί. Ο στόχος για μηδενισμό των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του χρόνου έχει χαθεί οριστικά, ενώ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι ο μηδενισμός δεν είναι άμεσα εφικτός, αφού πολλές οφειλές δεν μπορούν να αποπληρωθούν εξαιτίας γραφειοκρατικών ή δικαστικών εκκρεμοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, η επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης αποτελεί προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι επί του συγκεκριμένου θέματος ασκούνται έντονες πιέσεις και από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών.