Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ενός δισ. ευρώ τον Οκτώβριο - Free Sunday
Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ενός δισ. ευρώ τον Οκτώβριο

Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ενός δισ. ευρώ τον Οκτώβριο

 

Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 996 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον Οκτώβριο.

Το μισό από το ποσό αυτό προήλθε από φόρους εισοδήματος οι οποίοι έμειναν απλήρωτοι, όπως είχε συμβεί και τον Σεπτέμβριο ενώ ο αριθμός των οφειλετών ανήλθε σε 4.199.379 μειωμένος κατά 113.016 σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Το νέο συνολικό ποσό οφειλών προς το δημόσιο ξεπερνά τα 8,8 δισ. ευρώ από τα οποία τα 7,1 δισ. ευρώ προέρχονται από απλήρωτους φόρους.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε πριν από τη φετινή χρονιά, ξεπερνά τα 103,3 δισ. ευρώ (+276 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο).

Ωστόσο, η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι μπορεί να εισπράξει μόνο τα 86,5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 16,8 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, καθώς, για παράδειγμα, οφειλές ύψους 13,53 δισ. ευρώ αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις.
Το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών των ιδιωτών ήταν τον Οκτώβριο αυξημένο κατά 755 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού όμως εισπράχθηκαν ή διαγράφηκαν περίπου 300 εκατ. ευρώ οφειλών.

Οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 507,3 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 173,6 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 203,1 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) κατά 47 εκατ. ευρώ.

Η νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ιδιωτών γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή, εάν ληφθεί υπόψη ότι έχει ενταθεί ο ρυθμός επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από την ΑΑΔΕ. Οι οφειλέτες που βρίσκονται πλέον υπό μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.) έφθασαν τον Οκτώβριο τους 1.155.649 (64,53% του συνόλου) και ήταν αυξημένοι κατά 7.066, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

 

Κάθε εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου καταγράφονταν κατασχέσεις σε 307 οφειλέτες, κατά μέσο όρο. Άλλοι 635.091 οφειλέτες βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων και τα σε βάρος τους μέτρα είσπραξης μπορεί να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.
Η ΑΑΔΕ εισέπραξε τον Οκτώβριο 2,57 δισ. ευρώ από παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 1,92 από καινούργια, δηλαδή σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ συνολικά.Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες βρίκονται στα 2,6 δισ. ευρώ (2,621 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι 2,612 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών) να και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε χθες στη Βουλή ότι τα «καθαρά» ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου είναι «κοντά στο 1 δισ. ευρώ».Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, αυτό προκύπτει διότι από τα 2,6 δισ. ευρώ, «περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες για τις οποίες δεν ευθύνεται το Δημόσιο. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι στα δικαστήρια. Είναι αντικείμενο διαμάχης προμηθευτών και του Δημοσίου. Δεν μπορεί το Δημόσιο να πληρώσει από την στιγμή που δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις. Αν αφαιρεθεί το δικαστικό, το πραγματικό νούμερο είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ».