«Πράσινο φως» από Πειραιώς και Εθνική για τον Μαρινόπουλο - Free Sunday
«Πράσινο φως» από Πειραιώς και Εθνική για τον Μαρινόπουλο

«Πράσινο φως» από Πειραιώς και Εθνική για τον Μαρινόπουλο

Την έγκρισή του στο σχέδιο που κατατέθηκε από τη Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος έδωσε το βράδυ της Πέμπτης και το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Μετά το πράσινο «φως» από Τράπεζα Πειραιώς. Εurobank και Alpha Bank χθες, θα ακολουθήσει η υπογραφή της τελικής συμφωνίας, η οποία θα βάλει τέλος στην πολύμηνη αγωνία των 11.000 εργαζομένων και των 2.000 προμηθευτών της αλυσίδας. 

Το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος προβλέπει την χορήγηση δανείου 360 εκατ με επιτόκιο 1,5%, με τις τράπεζες να έχουν option για την απόκτηση του 25% της νέας εταιρείας, ενώ η Σκλαβενίτης θα μετέχει με ποσοστό 75%. 

Η Σκλαβενίτης από την πλευρά της θα εισφέρει τα 125 εκατ. ευρώ στο νέο σχήμα, ενώ το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων (ήτοι 485 εκατ. ευρώ) θα δοθεί για την αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων και για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης. Επίσης το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την διαγραφή οφειλών προς προμηθευτές της Μαρινόπουλος σε ποσοστό έως και 50%.

Εκτός σχήματος φαίνεται να παραμένει -σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες- η οικογένεια Μαρινόπουλου. Από την άλλη πλευρά, στο νέο σχήμα, πληροφορίες - οι οποίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί - αναφέρουν ότι δεν είναι απίθανη η συμμετοχή και ξένου επενδυτή.

Και αυτό γιατί  Σκλαβενίτης θα κληθεί μετά την ολοκλήρωση του deal να αντιμετωπίσει εκτός από τον μεγάλο όγκο των οφειλών της Μαρινόπουλος και τις δικές της υποχρεώσεις οι οποίες με βάση την λογιστική της κατάσταση στις 31/12/2015 ξεπερνούσαν τα 800 εκατ. ευρώ με πάνω από 400 εκατ. ευρώ να αποτελούν υποχρεώσεις προς προμηθευτές.