«Βόμβα» από την Apple: Υποβάθμισε τις προβλέψεις για κέρδη - Free Sunday
«Βόμβα» από την Apple: Υποβάθμισε τις προβλέψεις για κέρδη

«Βόμβα» από την Apple: Υποβάθμισε τις προβλέψεις για κέρδη

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τα τριμηνιαία έσοδα προέβη η Apple για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια αιφνιδιάζοντας την αγορά και επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για κάμψη της ζήτησης των προϊόντων της. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ, αποδίδει την κίνηση αυτή στην επιδείνωση των προοπτικών στην Κίνα, την μεγαλύτερη αγορά έξυπνων κινητών στον κόσμο.

Για το τρίμηνο, που ολοκληρώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, η Apple υπολογίζει ότι τα έσοδα κινήθηκαν κοντά στα 84 δισ. δολάρια, έναντι αρχικού στόχου για 89 έως 93 δισ. δολάρια. Το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο η κορυφαία, βάσει κεφαλαιοποίησης, εταιρεία του πλανήτη είχε εμφανίσει πωλήσεις ύψους 88,3 δισ. δολαρίων. Επομένως εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη πτώση τριμηνιαίων εσόδων από τότε, που ανέλαβε τα ηνία της ο Τιμ Κουκ, το 2011.

Η είδηση έστειλε τη μετοχή της σε βουτιά 8,5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ πυροδότησε σφυροκόπημα των προμηθευτών της στα χρηματιστήρια της Ασίας. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει χάσει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν είχε σπάσει το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αναδεικνύεται σε κορυφαία πρόκληση όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, που είχαν τα τελευταία χρόνια ποντάρει στην παρουσία τους στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Υπενθυμίζεται ότι ο μεταποιητικός κλάδος της Κίνας συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τρία χρόνια, ενώ οι πωλήσεις λιανικής βυθίστηκαν σε ναδίρ 15 ετών τον ίδιο μήνα.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,5% το τρίτο τρίμηνο του 2018, στη χειρότερη επίδοσή της από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Μάλιστα πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι χειρότερα των επισήμων.

Οι φόβοι για απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 σε πτώση 14% το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Πηγή: naftemporiki.gr