Ρέγκλινγκ: Η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει - Free Sunday
Ρέγκλινγκ: Η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει

Ρέγκλινγκ: Η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο κ. Ρέγκλινγκ βάζει φρένο στις προσδοκίες για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και τονίζει ότι τα μέτρα ανακούφισης του χρέους εξαρτώνται από τη δέσμευση της κυβέρνησης για μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

«Η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει», είναι το μήνυμα που στέλνει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχει στα χέρια του το μισό ελληνικό χρέος, αναγνωρίζοντας ωστότο ότι το ΔΝΤ θα προτιμούσε να ληφθούν αποφάσεις νωρίτερα, αλλά - λέει- υπάρχει σοβαρός λόγος να το κάνουμε αργότερα γιατί τότε θα μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι για τις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας.

Ο κ Ρέγκλινγκ χαρακτηρίζει το ΔΝΤ πολύτιμο εταίρο στο πρόγραμμα προσαρμογής, λέγοντας ότι το Eurogroup επιθυμεί τη συμμετοχή του ταμείου.

Ο επικεφαλής του ESM δεν κρύβει την ενόχληση του για τις αμφισβητήσεις του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από κάποιους υπουργούς, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος στο σύνολο της κυβέρνησης. Σημειώνει ωστόσο με νόημα, ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν κάνει ανάλογα σχόλια. 

Προσθέτει ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ξεκινήσει και πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς αφορά σημαντικά θέματα, όπως τα εργασιακά, την ενέργεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση, για αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο ενώ σημειώνει ότι δε θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση να εφαρμοστεί πλήρως το υφιστάμενο.

Ο επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι με το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα πρέπει να έχει βγει στις αγορές, γιατί δεν θα χρηματοδοτείται πλέον από τους εταίρους.

Τέλος ο κ Ρέγκλινγκ εκφράζει απόλυτη συμφωνία με τη θέση της Κομισιόν στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας ότι τα στοιχεία έχουν επικυρωθεί από τη EUROSTAT , είναι η βάση για το τρίτο πρόγραμμα και αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα αμφισβητεί.