Στους δανειστές το σχέδιο για τις 120 δόσεις - Free Sunday
Στους δανειστές το σχέδιο για τις 120 δόσεις

Στους δανειστές το σχέδιο για τις 120 δόσεις

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι νέες ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο για τις 120 δόσεις , που συζητείται με τους δανειστές.

Η ρύθμιση θα γίνεται σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις ή μέχρι και δέκα χρόνια και θα καλύπτει όλους ανεξαιρέτως, από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες μέχρι μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν αφήσει χρέη στο Δημόσιο ή έχουν δάνεια σε τράπεζες, κυρίως στεγαστικά, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση, και παράλληλα χρωστούν στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Αφορά περίπου 950.000 μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους, αγρότες, επιτηδευματίες).

Το ύψος της οφειλής θα καθορίζει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων ως εξής:

α) 36 μηνιαίες δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ και

β) έως 120 μηνιαίες δόσεις για οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ. Η ρύθμιση θα συνοδεύεται με κούρεμα της αρχικής οφειλής μέσω του επανυπολογισμού της με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και διαγραφή έως και 85% των προσαυξήσεων.

Το συνολικό κούρεμα της οφειλής μπορεί να φθάνει το 70%.

Η ρύθμιση αφορά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 τέθηκε σε εφαρμογή, αν και υπάρχει σκέψη να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς όμως επανυπολογισμό. Η νέα ρύθμιση θα οδηγήσει παράλληλα στη σύνταξη 70.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εγκλωβιστεί λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν αφήσει στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Ρύθμιση οφειλών προς την εφορία με συγκεκριμένα κριτήρια.

 

Πρόκειται για μια έκτακτη ρύθμιση η οποία αφορά περίπου 4.000.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ανοιχτούς φορολογικούς λογαριασμούς.

Όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν άλλη λύση πέραν της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων, θα έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως και 120 δόσεις.

Η υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση εξετάζεται να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και δεν θα συνοδεύεται με κούρεμα της κύριας οφειλής αλλά μόνο με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων που μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και το 85%.

Στη ρύθμιση εξετάζεται προς το παρόν να υπαχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017, χωρίς να αποκλείεται να ενταχθούν και τα χρέη του 2018 υπό την προϋπόθεση ότι εξοφλούνται ή ρυθμίζονται όλες οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

Ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες, εφορία και Ταμεία.

Πρόκειται για μια συνολική ρύθμιση για όσους έχουν χρέη ταυτόχρονα σε εφορία, ταμεία και τράπεζες από στεγαστικό δάνειο. Θα προβλέπει την καταβολή ποσών κάθε μήνα, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού, και θα κινείται στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης του στεγαστικού δανείου τους, ενώ παράλληλα θα εμφανίζονται οι οφειλές τους προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση τα εισοδήματα του οφειλέτη και το ποσό που απαιτείται για τη διαβίωσή του θα προκύπτει το μηνιαίο ποσό της δόσης.

Το στεγαστικό δάνειο σχεδιάζεται να ρυθμίζεται σε βάθος 25 ετών, ενώ τα χρέη προς την εφορία θα ρυθμίζονται σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις.Για όλες τις περιπτώσεις, οι αιτήσεις σχεδιάζεται να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους οφειλέτες, χωρίς να απαιτούνται πολλές γραφειοκρατικές προϋποθέσεις