«Πέλεκυς» ΗΠΑ κατά Deutsche Bank - Free Sunday
«Πέλεκυς» ΗΠΑ κατά Deutsche Bank

«Πέλεκυς» ΗΠΑ κατά Deutsche Bank

H τιμή της μετοχής της Deutsche-Bank υποχώρησε καταρχάς κατά περίπου 7% στις ΗΠΑ, καθώς στην γερμανική τράπεζα καταλογίζεται ότι συνέβαλε στην κρίση του 2008 με το να πουλήσει ενυπόθηκα δάνεια, μειωμένης εξασφάλισης. 

Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να ενάγει την Deutsche Bank για το ποσόν των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά την Wall Street Journal (WSJ). Το ποσόν αυτό το επιβεβαίωσε μάλιστα και η ίδια η γερμανική τράπεζα, όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung. 

Η απαίτηση τέτοιων μεγάλων ποσών είναι μέρος της στρατηγικής το αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης στην φάση των διαπραγματεύσεων πριν εγείρει σχετική αγωγή: «Oι διαπραγματεύσεις είναι μόνο στην αρχή» αναφέρεται όμως σε έγγραφο της γερμανικής τράπεζας. Οι γνώστες του θέματος αναμένουν ότι η γερμανική τράπεζα θα αντιταχθεί σθεναρά κατά τη απαίτησης αυτής. Δεν είναι όμως ακόμα σαφές σε τι ποσό θα φτάσει τελικά ο συμβιβασμός. 

Άλλες τράπεζες έχουν ήδη δεχτεί πάντως να καταβάλουν ανάλογα πρόστιμα . Το μεγαλύτερο ήταν αυτό της Bank of America το 2014 και ανερχόταν σε 16,65 δισ. δολάρια. Η Goldman Sachs συμφώνησε επίσης μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό να πληρώσει περίπου 5 δισ. δολάρια.