Ρυθμίσεις παντού, αλλά... - Free Sunday
Ρυθμίσεις παντού, αλλά...
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία.

Ρυθμίσεις παντού, αλλά...

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ρεσιτάλ παροχολογίας της κυβέρνησης στην εκπνοή της θητείας της και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Τελευταία «υπόσχεση» είναι οι 120 δόσεις και για τις οφειλές στην εφορία, κάτι που προφανώς έχει… προεκλογική λογική. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι επί μία τετραετία το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύτηκε στα ύψη και τελικά η κυβέρνηση προσπαθεί την τελευταία στιγμή να το… μαζέψει;

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονταν στο τέλος Νοεμβρίου στα 104,1 δισ. ευρώ, με τα 9,6 δισ. ευρώ να έχουν προστεθεί στα βιβλία της φορολογικής διοίκησης εντός του 2018. Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων –φυσικά και νομικά πρόσωπα– που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανερχόταν τον Νοέμβριο σε 4,2 εκατομμύρια.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στις επαφές της με τους εκπροσώπους των θεσμών η κυβέρνηση δεν κατέθεσε πρόταση για ρύθμιση των οφειλών στην εφορία, κάτι που ανοίγει το ενδεχόμενο τα σχέδια να… αναβληθούν για αργότερα ή και να μην υλοποιηθούν ποτέ. «Αν κάνουμε μια τέτοια πρόταση –που δεν λέω ότι θα κάνουμε–, όταν την κάνουμε, θα τη συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Οι οφειλές στην εφορία

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στη ρύθμιση που φέρεται να σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο εντάσσονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, «μπλοκάκια» και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, καθώς και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό και είναι βιώσιμες. Όλοι οι φορολογούμενοι, δηλαδή, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν άλλη λύση πέραν της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων θα έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως και 120 δόσεις. Μία διαφορά με τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία που προωθεί το υπουργείο Εργασίας είναι ότι θα βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια. Κι αυτό γιατί δεν γίνεται δύο φορολογούμενοι να χρωστούν ίδιο ποσό και να τους χορηγηθεί ο ίδιος αριθμός δόσεων τη στιγμή που ένας εκ των δύο έχει τριπλάσιο εισόδημα. Επίσης, η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών δεν θα προβλέπει «κούρεμα» της κύριας οφειλής (όπως η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας) αλλά μόνο διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, που μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και το 85%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζουν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα είναι ευνοϊκότερο για τους μικροοφειλέτες, όσους δηλαδή χρωστούν στην εφορία ποσά έως 3.000 ευρώ, που αποτελούν σχεδόν το 90% των οφειλετών του Δημοσίου. Στη ρύθμιση εξετάζεται προς το παρόν να υπαχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017, χωρίς να αποκλείεται να ενταχθούν και τα χρέη του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι εξοφλούνται ή ρυθμίζονται όλες οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

Στόχος της υπουργείου Οικονομικών είναι η νέα ρύθμιση να λειτουργήσει γρήγορα, εύκολα και με λίγες παραμέτρους, ώστε να μπορεί να «δουλέψει» ηλεκτρονικά. Δηλαδή όλοι οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Τaxis.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση να μην έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση, δηλαδή, που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου διμήνου του 2019.

Από το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν φέρει τη ρύθμιση στη Βουλή.

Βελτίωση της υφιστάμενης ρύθμισης

Παράλληλα, όμως, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και τη βελτίωση της υφιστάμενης πάγιας ρύθμισης των 12 έως 24 μηνιαίων δόσεων που δίνεται σε όλους τους φορολογούμενους. Οι τακτικές φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις, ενώ οι έκτακτες οφειλές, όπως είναι τα φορολογικά και πολεοδομικά πρόστιμα ή ο φόρος κληρονομικών και δωρεών, ρυθμίζεται σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις.

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν την αύξηση των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης στις έως και 24 δόσεις με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου η ρύθμιση να γίνει περισσότερο προσωποποιημένη.

Συνολική ρύθμιση

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επεξεργάζεται και μια συνολική ρύθμιση που θα αφορά όσους έχουν οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες από στεγαστικό δάνειο. Συγκεκριμένα, θα προβλέπει την καταβολή ποσών κάθε μήνα, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού, και θα κινείται στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι είναι να υποβάλουν –σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα– αίτηση ρύθμισης του στεγαστικού δανείου, ενώ παράλληλα θα εμφανίζονται οι οφειλές τους προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μηνιαίο ποσό της δόσης θα προκύπτει με βάση τα εισοδήματα του οφειλέτη και το ποσό που απαιτείται για τη διαβίωσή του.

Σημειώνεται ότι το στεγαστικό δάνειο σχεδιάζεται να ρυθμίζεται σε βάθος 25 ετών, ενώ τα χρέη προς την εφορία θα ρυθμίζονται σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις.

Η ρύθμιση για τους πυρόπληκτους

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πυρόπληκτων στην Ανατολική Αττική σε 24 μηνιαίες δόσεις. Η είσπραξη των εν λόγω οφειλών είχε ανασταλεί έως τις 23 Ιανουαρίου, ενώ τα χρέη δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον προσαυξήσεις, τόκους ή πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής.

Η ρύθμιση καλύπτει τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα στη Δημοτική Ενότητα Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα, στη Δημοτική Ενότητα Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στη Δημοτική Ενότητα Καλάμου του Δήμου Ωρωπού και στη Δημοτική Ενότητα Μεγαρέων του Δήμου Μεγαρέων.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ έως τις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα που συνιστά και τη διορία για την καταβολή της πρώτης δόσης. Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει να πληρώνονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.