Με αποσύρσεις ασύμφορων φαρμάκων απειλούν οι φαρμακοβιομηχανίες - Free Sunday
Με αποσύρσεις ασύμφορων φαρμάκων απειλούν οι φαρμακοβιομηχανίες

Με αποσύρσεις ασύμφορων φαρμάκων απειλούν οι φαρμακοβιομηχανίες

Άμεση συνάντηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας ζητούν οι φαρμακευτικές εταιρείες αναφορικά με τα νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους σε επιστολή προς τους κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Χουλιαράκη και Ανδρέα Ξανθό.

Στην επιστολή την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου και Pharma Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης, αναφερεται ότι το αυξημένο κόστος των υποχρεωτικών επιστροφών καθιστά «αφιλόξενο» περιβάλλον την Ελλάδα για τα φάρμακα της κατηγορίας 1Α, τα οποία είναι προϊόντα υψηλής καινοτομίας απολύτως αναγκαία για τη θεραπεία σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή παθήσεων.

ΣΦΕΕ και PiF υποστηρίζουν ότι το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που εντέλλονται να καλύψουν οι εταιρείες για τα νοσοκομειακά φάρμακα (Ν.3816 κατηγορίας 1Α) που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για την περίοδο του α’ εξαμήνου 2018, σύμφωνα με τα σημειώματα που έχουν λάβει, αναλογούν σε ποσοστό άνω του 70% της τιμολογηθείσας αξίας προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • από το 2013 ως σήμερα το clawback έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί: από 130 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013 έφθασε το 2018 σε 1,3 δισ. ευρώ.
  • Η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2018 ήταν 1,945 δισ. ευρω με υπέρβαση 1,3 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας θα υπολογίζει πλέον την υπέρβαση στην κλειστή ετήσια φαρμακευτική δαπάνη με βάση το 70-30, δηλαδή 70% βάσει του μεριδίου αγοράς κάθε εταιρείας και 30% βάσει της ανάπτυξης του προϊόντος.

«Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει δικαιολογημένη οργή στον κλάδο μας, καθόσον είναι πασίδηλα μη βιώσιμο για τις εταιρείες μας το σύστημα που επιβάλλει στα προϊόντα μας να αποζημιώνονται σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμολογηθείσας αξίας τους. Πρέπει να τονιστεί μάλιστα πως οι ονομαστικές τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων καθορίζονται αποκλειστικά από το κράτος με βάση το Μ.Ο. των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, το κράτος καθορίζει την τιμή πώλησης ενός προϊόντος και στη συνέχεια απαιτεί επιστροφή το 71% της αξίας του μέσω του θεσμοθετημένου μηχανισμού υποχρεωτικής απόδοσης clawback και rebate.

«Η απαράδεκτη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση που διαμορφώνεται δε λαμβάνει υπόψη ότι τα φάρμακα 1Α είναι προϊόντα υψηλής καινοτομίας, εξόχως αποτελεσματικά και δραστικά, αποτέλεσμα μακρόχρονων επιστημονικών ερευνών υψηλότατου κόστους για πολύ σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, με εξαιρετικά οφέλη για τους πάσχοντες και το δημόσιο σύστημα υγείας», προστίθεται στην επιστολή και παρατίθεται πίνακας που δείχνει ότι η διατήρηση αυτών των προϊόντων στην αγορά καθίσταται πλέον αδύνατη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να επίκεινται αποσύρσεις σκευασμάτων από την ελληνική αγορά.